Η αισιοδοξία υπερισχύει και οι αγορές ανέβηκαν πάλι

Από το Kappa Newsdesk

Μετά το σύντομο διάλειμμα της Τετάρτης, όπου επικράτησαν οι πωλητές λόγω των αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών, την Πέμπτη επικράτησε η αισιοδοξία στους επενδυτές, καθώς επενέργησαν αφενός τα καλά νέα από την οριζοντίωση της καμπύλης των κρουσμάτων από την πανδημία στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, και αφετέρου η είδηση ότι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αρχίζουν σύντομα και πάλι την παραγωγή.

Εν τω μεταξύ οι ηγέτες του G7 συμφώνησαν σε τηλεδιάσκεψη να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την καταπολέμηση της πανδημίας και της εξόδου από τα μέτρα περιορισμού. Στις ΗΠΑ φαίνεται να βαίνει σε ύφεση η κόντρα του Προέδρου Τραμπ με κυβερνήτες πολιτειών, καθώς κάποιοι κυβερνήτες ανακοινώνουν το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων και άλλοι συντονίζονται για να λάβουν κοινές αποφάσεις. Η εικόνα πάντως της αγοράς εργασίας είναι πολύ άσχημη, με εκατομμύρια νέους ανέργους κάθε εβδομάδα, ενώ και το πρόγραμμα ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχείρησης παρουσιάζει γραφειοκρατικά προβλήματα.

Στην αγορά πετρελαίου η κατάσταση είναι ακόμη πολύ ρευστή και την Πέμπτη το Brent είχε πολλές διακυμάνσεις, από τα 27,2 δολλάρια μέχρι τα 28,7 δολλάρια. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης διαπραγματευόταν στα 28,2 δολλάρια, με ημερήσια κέρδη 2%. Η τουρκική λίρα συνέχισε την πτωτική της πορεία και κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολλαρίου στα 6, 9580 λίρες. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε ελαφρά πτωτικά στο 2,087%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,58%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,21%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,55%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,08%, το Μιλάνο στο +0,21%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,11%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με μικρή πτώση κατά 0,14%, λόγω της πίεσης που υπέστησαν για άλλη μια ημέρα οι Τράπεζες, που σημείωσαν πτώση κατά 2,34%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,537.68 μονάδες, σημειώνοντας μικρή άνοδο κατά 0,14%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,802.73 μονάδες, με άνοδο 0,70% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,532.36, σημειώνοντας άνοδο 1,66%.