Από το Kappa Newdesk
Οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας απέστειλαν κοινή επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον ζητώντας τη θεσμοθέτηση ενός “δεσμευτικού μηχανισμού” για τον διαμοιρασμό των προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου σε περισσότερες χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico Europe.
Την επιστολή υπογράφουν οι Χορστ Ζέεχοφερ από τη Γερμανία, Κριστόφ Καστανέ από τη Γαλλία, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε από την Ιταλία και ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεθ, έχει ημερομηνία 9 Απριλίου και αναφέρει ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση “Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο”, το οποίο επεξεργάζεται η Κομισιόν. Το ενδιαφέρον είναι ότι με την πρόταση των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών-μελών της ΕΕ δίδεται το δικαίωμα σε όσα κράτη-μέλη δεν δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφός τους να συμμετάσχουν με “άλλα μέτρα αλληλεγγύης”, κλείνοντας το μάτι στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Τσεχία που δεν έχουν δεχθεί τη μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους και που καταδικάστηκαν πρόσφατα για αυτό από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι τέσσερεις Υπουργοί καλούν επίσης για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού “Μηχανισμού Αλληλεγγύης της Έρευνας και Διάσωσης” για μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, και ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν θα επιβαρύνονται δυσανάλογα από τις αιτήσεις ασύλου. Τονίζουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός προέλεγχος των αιτούντων άσυλο που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ, και οι παράγοντες της ασφάλειας, της υγείας και της ταυτότητας “να αποτελεί βασικό παράγοντα της διαδικασίας”. Ζητούν επίσης τη δημιουργία ενός “ενημερωμένου και διευρυμένου καταλόγου εξαιρέσεων που θα καθιστούν απαράδεκτες τις αιτήσεις ασύλου”, επισημαίνοντας πως οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι εμφανώς δεν δικαιούνται προστασία δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για την αποτροπή των δευτερογενών μετακινήσεων των αιτούντων άσυλο, δηλαδή την παράνομη μετακίνησή τους από την χώρα πρώτης εισόδου (πχ Ελλάδα και Ιταλία) προς άλλες χώρες της ΕΕ.
Καθυστερούν οι ανακοινώσεις της Κομισιόν
Η επιστολή έρχεται στη δημοσιότητα σε μια στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο μέσο μιας δραματικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει επισκιάσει τα άλλα ανοιχτά θέματα. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς πάντως είχε δηλώσει στις 5 Μαρτίου, και ενώ η έκταση της κρίσης είχε αρχίσει να διαφαίνεται, πως η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την πρότασή της για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου “γύρω στο Πάσχα” και πως “το Δουβλίνο είναι ξεπερασμένο από τα γεγονότα”. Την Πέμπτη 23 Απριλίου θα διεξαχθεί νέα τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό εάν το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα αποτελεί μέρος της ατζέντας που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.