Σκιές στο αισιόδοξο αφήγημα, σε πτώση τα χρηματιστήρια

Από το Kappa Newsdesk

Σοβαρό προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επενδυτές τα οικονομικά αποτελέσματα του 1ου τριμήνου 2020 και οι προβλέψεις για την κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών που άρχισαν να ανακοινώνονται την Τετάρτη. Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρουσίασαν μια ζοφερή εικόνα, και ως προς τον αναμενόμενο κύκλο εργασία και ως προς την κερδοφορία και έριξαν βαριές σκιές στο αισιόδοξο αφήγημα με το οποίο οι αγορές σημείωναν συνεχή άνοδο στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις. Στην αρνητική προστέθηκε και το απρόσμενα κακό follow-up που είχε στην αγορά πετρελαίου η συμφωνία περικοπής της παραγωγής που έκλεισε στον OPEC+ την Κυριακή. Η Total, η Royal Dutch Shell Plc και η BP σημείωσαν σημαντικές απώλειες, όπως και πολλές μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Τα άσχημα νέα για τον ενεργειακό κλάδο ήρθαν από την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα μειωθεί τον Απρίλιο κατά 29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σε επίπεδα που δεν έχει δει η αγορά εδώ και 25 χρόνια. Παράλληλα η αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασαν τα 19 εκατομμύρια βαρέλια, γεγονός που δείχνει ότι οι τιμές διατηρούνται υψηλές λόγω των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον. Η τιμή του Brent λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης βρισκόταν στα 27,9 δολλάρια το βαρέλι, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε πέσει μέχρι τα 27,2 δολλάρια.

Στην αγορά των νομισμάτων, η τουρκική λίρα συνέχισε την κατηφορική της πορεία και το βράδυ της Τετάρτης κατέγραψε νέο αρνητικο ρεκόρ έναντι του δολλαρίου στις 6.9226 λίρες, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με απώλειες 3,21%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 3,90%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 3,36%, το Παρίσι έκλεισε στο -3,82%, το Μιλάνο στο -4,57%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 3,79%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ακολούθησε και αυτό με πτώση κατά 3,28%, ενώ οι Τράπεζες σημείωσαν πτώση κατά 5,59%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,504.35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,39%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,846.06 μονάδες, με άνοδο 3,06% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,515.74, σημειώνοντας άνοδο 3,95%.