Τόμσεν (ΔΝΤ): Γιατί θα πληγεί ιδιαίτερα η Ελλάδα από την πανδημική κρίση

Από το Kappa Newsdesk

Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν έδωσε την Τετάρτη διευκρινίσεις για τις ιδιαίτερα αρνητικές προβλέψεις που δημοσίευσε την Τρίτη το Ταμείο ως προς την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 και το 2021.

Όπως δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου που γνωρίζει πολύ καλά την Ελλάδα, οι λόγοι που η πανδημική κρίση θα πλήξει την Ελλάδα “με ιδιαίτερα μεγάλη δριμύτητα” είναι κυρίως τρεις. Πρώτον, η μεγάλη στάθμιση το ελληνικό εθνικό ακαθάριστο προϊόν των κλάδων του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, που είναι από τους κλάδους της Οικονομίας που θα δέχονται τεράστια πίεση από την κρίση. Δεύτερον, ο πολύ μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο της Οικονομίας, οι περισσότερρες από τις οποίες δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα και τη ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν στη μεγάλη πτώση της παραγωγής και του τζίρου. Και τρίτον, ο τραπεζικός τομέας που παρότι έχει εξυγιανθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εν τούτοις βαρύνεται με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την πραγματική Οικονομία στο βαθμό που θα μπορούσε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά από την ιδιαίτερα αρνητική μεταστροφή της πορείας της ανάπτυξης στη χώρα, ο Τόμσεν απάντησε πως αυτό είναι ένα ζήτημα για το μεσοπρόθεσμο μέλλον και πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να μας απασχολήσει αυτήν τη στιγμή, καθώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια του κλεισίματος της Οικονομίας και τις πλήρεις επιπτώσεις της κρίσης στις προοπτικές της ανάπτυξης.

Ο Πολ Τόμσεν ήταν ιδιαίτερα θετικός ως προς τα μέτρα που έχουν αποφασίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα τα τεράστια πακέτα δημοσιονομικής επέκτασης που έχουν αποφασίσει και εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όσον αφορά την επίπτωση αυτών των μέτρων στο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών, ο αξιωματούχος του Ταμείου δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποιό βαθμό θα επιβαρυνθεί, “και έτσι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τίποτε το ουσιαστικό να πούμε γι αυτό το θέμα”.

Δείτε εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του Τόμσεν για την Ελλάδα: