Η ελπίδα παρασκευής φαρμάκου για τη COVID-19 οδηγεί τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συναίσθημα των επενδυτών παρά στα δεδομένα. Το βράδυ της Πέμπτης ήρθε ένα δημοσίευμα για την ύπαρξη ελπιδοφόρων αποτελεσμάτων από τις κλινικές έρευνες του πειραματικού φαρμάκου Remdesivir και οι αγορές ενθουσιάστηκαν. Σημαντική ώθηση δόθηκε και από το σχέδιο έξόδου από τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τα στοιχεία πάντως που προκύπτουν για την Οικονομία είναι πολύ άσχημα και είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ της Κίνας για το 2020 είναι για συρρίκνωση 2%, κατά που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Και τα στοιχεία του Μαρτίου όμως για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ ήταν τα χειρότερα των τελευταίων εξήντα χρόνων, ενώ και στη Βρετανία οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο της χρονιάς είναι δραματικές.

Μεγάλη πτώση παρουσίασε την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, κατρακυλώντας στα 18,2 δολλάρια το βαρέλι λόγω της δημιουργίας πολύ μεγάλων αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενώ το Brent ήταν πιο σταθερό στα 28,3 δολλάρια.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 2,63%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 3,15%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 2,80%, το Παρίσι έκλεισε στο +3,42%, το Μιλάνο στο +1,72%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,66%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν κλειστό λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 24,242.49 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,99%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,874.56 μονάδες, με άνοδο 2,68% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,650.14, σημειώνοντας άνοδο 1,38%.