Η πρώτη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα

Από το Kappa Newsdesk

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Μεγάλο Σάββατο η μετεγκατάσταση της πρώτης ομάδας 62 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων ηλικίας μεταξύ 5 και 16 ετών και προέρχονται από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης, προς το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία. Πρόκειται για το πρώτο μέρος από τους συνολικά 1.500 έως 1.600 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την αναχώρηση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων προς τη Γερμανία (18/4/2020) [Φωτό: Πρεσβεία Γερμανία στην Αθήνα]

Στην αναχώρηση προς το Ανόβερο της Γερμανίας των 50 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παραβρέθηκαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η αναχώρηση 12 ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων προς το Λουξεμβούργο. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για μία πολύ συγκινητική μέρα. “Εδώ και πολλούς μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε τη Γερμανική Κυβέρνηση “που στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης που, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι θα ακουστεί ολοένα και περισσότερο”. Ο Γερμανός πρέσβης δήλωσε πως από τα 1.500~1.600 προσφυγόπουλα η Γερμανία θα αναλάβει τα 350 έως 500.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ζέεχοφερ: Τηρούμε τις υποσχέσεις μας για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ έκανε την εξής δήλωση στο Βερολίνο μετά την άφιξη των προσφυγόπουλων: “”Είμαι χαρούμενος που σήμερα μπορούμε να υποδεχθούμε τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά – παρά το έντονο άγχος που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού. Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μηνών προετοιμασίας και εντατικών συζητήσεων με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Η Γερμανία τηρεί την υπόσχεσή της. Λαμβάνουμε μια συγκεκριμένη απόφαση που αποτελεί ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα αρχίσουν και εκείνοι να υλοποιούν τις δικές τους δεσμεύσεις όσο το συντομότερο δυνατόν”.

Προς ένα νέο “Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου”

Η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων προς τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο γίνεται σε μια στιγμή κατά την οποία εντείνονται οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη θεσμοθέτηση ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αντικαταστήσει τη Ρύθμιση Δουβλίνο ΙΙΙ. Σχετική επιστολή απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μερικές ημέρες οι Υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως έγραψε το Kappa News την Παρασκευή.