Ιστορικός συμβιβασμός στο Ισραήλ με συγκυβέρνηση Νετανιάχου-Γκαντζ

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από τρεις ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις και έντονες διαπραγματεύσεις τριών εβδομάδων, οι ηγέτες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν τη Δευτέρα στη συγκρότηση Κυβέρνησης “έκτακτης εθνικής ανάγκης”.

Οι τελευταίες εκλογές της 2ας Μαρτίου και πάλι δεν ανέδειξαν έναν καθαρό νικητή και από τα τέλη Μαρτίου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, Λικούντ & Μπλέ και Άσπρο, ξεκίνησαν έναν γύρο έντονων διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συγκυβέρνηση, καθώς η πανδημική κρίση είχε πλέον επισκιάσει κάθε κομματική αντιπαράθεση στη χώρα. Βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελούσε μέχρι και το πρωί της Δευτέρας η δικαστική δίωξη κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τη δίκη του Πρωθυπουργού να έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου. Τελικά η λύση βρέθηκε με την παραχώρηση στον Νετανιάχου δικαιώματος βέτο στο διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα και του Δημόσιου Κατήγορου της χώρας.

Από τη στιγμή που βρέθηκε λύση στις απαιτήσεις του Πρωθυπουργού για τη δικαστική του υπόθεση, η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και η πολιτική ατζέντα της νέας Κυβέρνησης ήταν πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Ο Νετανιάχου θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι τον Οκτώβριο του 2021, ενώ τότε θα αντικατασταθεί στην Πρωθυπουργία από τον Γκαντζ, ο οποίος στο μεταξύ θα καταλάβει τη θέση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, όπως και το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας. Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Γκάμπι Ασκενάζι, μετά την αποχώρησή του από το κόμμα Γιές Ατίντ του Γιάιρ Λάπιντ, που θα αποτελεί πλέον την αξιωματική αντιπολίτευση. Υπουργός Οικονομίας αναλαμβάνει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Αμίρ Πέρετζ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Γίζραελ Κατζ από το Λικούντ.

Προσάρτηση των κατεχομένων της Δυτικής Όχθης μετά την 1η Ιουλίου

Σε επίπεδο πολιτικής, η πιο σημαντική συμφωνία των δυο κομμάτων αφορά στην προσάρτηση μεγάλου μέρους των εδαφών της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, όπως αυτά περιγράφονται στην ειρηνευτική πρόταση της αμερικανικής Κυβέρνησης, την οποία παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ στις 28 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία Νετανιάχου-Γκαντζ, το σχετικό νομοσχέδιο θα μπορεί να εισαχθεί για ψήφιση στην ισραηλινή Βουλή μετά την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού Channel 13, διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες στη σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Μπένι Γκαντζ, ώστε να μην γίνει αποδεκτή από τον ηγέτη του Μπλε και Άσπρο η προσάρτηση των εδαφών της Δυτικής Όχθης, μεταφέροντας το μήνυμα πως μια τέτοια κίνηση θα “επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ” και θα προκαλέσει “σοβαρές αντιδράσεις”.