Ανάκαμψη στις αγορές με άνοδο του πετρελαίου και ελπίδες συμφωνίας στην ΕΕ

Από το Kappa Newsdesk

Αναστροφή της αρνητικής εικόνας την Τετάρτη στις αγορές, με το πετρέλαιο να ανακάμπτει σε κάποιο βαθμό και στη διάθεση των επενδυτών να κυριαρχούν οι ειδήσεις για το νέο πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολλαρίων αλλά και ρεπορτάζ για γεφύρωση των διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών ύψους 1,6 έως 2 τρισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της επέκτεινε ακόμη περισσότερο τα μέτρα που έχει λάβει, παίρνοντας απόφαση να αποδέχεται ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ακόμη και αν αυτές υποβαθμιστούν σε καθεστώς μη επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Αναλυτές ανέφεραν ότι παρότι η κερδοφορία των εταιρειών είναι αρνητική και ολόκληρη η χρονιά αναμένεται να είναι αρνητική, εν τούτοις υπάρχει στις αγορές η αίσθηση ότι οι μεγάλες εταιρείες έχουν σημαντικές άμυνες και εφόδια για να ξεπεράσουν την πανδημική κρίση. Σχετικά θετικά ήταν τα νέα και από την αγορά αυτοκινήτου στις ΗΠΑ, όπου φαίνεται να υπάρχει μια σταθεροποίηση τον Απρίλιο μετά την καθίζηση των πωλήσεων τον Μάρτιο.

Νέα μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Σε νέα δραστική μείωση του βασικού επιτοκίου προχώρησε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στο 8,75%, από 9,75% που ήταν μέχρι τώρα, σε μια προσπάθεια να μειώσει το κόστος των τουρκικών επιχειρήσεων. Παράλληλα συνεχίζει την δραματική προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, φτάνοντας να ξοδέψει ακόμη και 600 εκατομμύρια δολλάρια σε μια ημέρα. Η λίρα πάντως συνεχίζει να διαπραγματεύεται προς το δολλάριο λίγο κάτω από τις 7 λίρες.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,80%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,61%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 2,30%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,25%, το Μιλάνο στο +1,91%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,28%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 591,02 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,74%, με τις Τράπεζες αυτήν τη φορά να έχουν θετική συμπεριφορά και ο τραπεζικός δείκτης να ανεβαίνει κατά 1,04%, ενώ δυνατή ήταν η παρουσία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που ανέβηκε κατά 2,29%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,475.82 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,99%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,799.31 μονάδες, με άνοδο 2,29% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,495.38, ανεβαίνοντας κατά 2,81%.