Πτώση στην Ευρώπη, ανάκαμψη στη Wall Street

Από το Kappa Newsdesk

Σε δυο ταχύτητες κινήθηκαν την Παρασκευή τα χρηματιστήρια, με την Ευρώπη να καταγράφει πτώση και τη Wall Street να καταγράφει άνοδο. Οι επενδυτές στην Ευρώπη περίμεναν μια περισσότερο ξεκάθαρη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, ενώ στις ΗΠΑ η άνοδος των μετοχών της Apple και της Microsoft έδωσαν θετικό τόνο στην αγορά.

Το τμήμα ανάλυσης της Deutsche Bank έγραψε πως η ενσωμάτωση του Ταμείου Ανάκαμψης στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κάνει τις συζητήσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιο περίπλοκες και πως πιθανότατα οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 16/17 Ιουνίου. Άσχημα ήταν τα νέα από τη Βρετανία καθώς σημαντική πτώση κατά 5,1% είχαν οι εμπορικές πωλήσεις, ενώ και στη Γερμανία το οικονομικό κλίμα ήταν βαρύ, με τη Lufthansa να σημειώνει πτώση 8%, καθώς ο αεροπορικός κολοσσός βρίσκεται σε συζητήσεις με τη γερμανική Κυβέρνηση για πακέτο διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Bank of America πάντως προβλέπει άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών και το δείκτη Stoxx 600 κατά 20% μέχρι τον Αύγουστο, λόγω αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το νόμο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 500 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ διευκρίνησε ότι η προτροπή του για ενέσεις με απολυμαντικά ήταν “ειρωνική”.

Στη Wall Street επικράτησε πάντως η αισιοδοξία στους επενδυτές, καθώς τον τόνο έδωσαν οι αποφάσεις των πολιτειών της Γεωργίας, της Οκλαχόμα και της Αλάσκα να άρουν τα μέτρα περιορισμού και να επανεκκινήσουν τις εμπορικές δραστηριότητες. Αρνητική πάντως είναι η εικόνα που περιγράφει για τη δημοσιονομική πορεία των ΗΠΑ το γραφείο προϋπολογισμού του Κογκρέσου, το οποίο προβλέπει έλλειμμα 3,7 τρισεκατομμύρια δολλάρια για το τρέχον έτος, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέρθει στο 108% του ΑΕΠ, από 101% τη φετινή χρονιά.

Το πετρέλαιο δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί κάπως, με το Brent να διαπραγματεύεται το βράδυ της Παρασκευής 21,4 δολλάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μικρή πτώση σε σχέση με την Πέμπτη, ενώ η Κυβέρνηση των ΗΠΑ σκέφτεται να εισέλθει ως μέτοχος στις πετρελαϊκές εταιρείες που σκοπεύει να διασώσει.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,10%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,95%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,97%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,89%, το Μιλάνο στο +1,43%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 0,40%. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,67%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν απώλειες και ο τραπεζικός δείκτης να πέφτει κατά 3,15%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,775.27 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,11%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,836.74 μονάδες, με άνοδο κατά 1,39% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,634.52, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,65%.