Το ενδεχόμενο νέου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας βυθίζει τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Οι αναφορές του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο ενός νέου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα επηρέασαν σε πολύ αρνητικό βαθμό τις αγορές την Παρασκευή, ενώ το κλίμα είχε επιβαρυνθεί και από τα αρνητικά αποτελέσματα τριμήνου της Amazon και της Apple που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Τα χρηματιστήρια στη Ευρώπη ήταν κλειστά λόγω της αργίας της Πρωτομαγιάς και μόνο στο Λονδίνο έγινε συνεδρίαση, με το κλίμα ανάμεσα στους επενδυτές να είναι βεβαρημένο και από τα άσχημα νέα από τον δείκτη PMI για τη μεταποίηση στη Βρετανία, ο οποίος έπεσε τον Απρίλιο στο αρνητικό ρεκόρ του 32,6, που είναι η χαμηλότερη ένδειξη τα τελευταία 28 χρόνια που τηρείται αυτός ο δείκτης.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,78%, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 2,34%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,723.69 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,55%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,830.71 μονάδες, με πτώση κατά 2,81% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,604.95, σημειώνοντας πτώση κατά 3,20%.

Το πετρέλαιο διαπραγματευόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης πάνω από τα 26 δολλάρια το βαρέλι, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής βρισκόταν στα 26,6 δολλάρια. Και το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 5%, καθώς οι επενδυτές πήραν αισιοδοξία από τις περικοπές που ξεκίνησε επίσημα ο OPEC+.