Από το Kappa Newsdesk
Ποσό 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκέντρωσε τη Δευτέρα η σύνοδος δωρητών για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορωνοϊού Coronavirus Global Response, την οποία οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δωρεές άγγιξαν τον αρχικό στόχο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί την αφετηρία για έναν παγκόσμιο μαραθώνιο δωρεών. Ο συνολικός στόχος της καμπάνιας των δωρεών είναι να συγκεντρωθεί επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, θεραπειών και εμβολίων για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19 με έναν συλλογικό και συνεκτικό τρόπο ανάμεσα σε όσο τον δυνατόν περισσότερα κράτη και οργανισμούς.
Η σύνοδος των δωρητών συγκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία (με αφορμή και την επερχόμενη προεδρία της στο G20), την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία (και ως προεδρεύσουσα στο G20), την Νορβηγία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωτοβουλία είναι μια απάντηση στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και μιας ομάδας από διεθνείες υγειονομικούς φορείς, ώστε να προκύψει μια παγκόσμια συνεργασία για την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση σε διεθνές επίπεδο θεραπειών και εμβολίων για κορωνοϊό SARS-CoV-2 και τη νόσο COVID-19.
‘Να είναι η θεραπεία και το εμβόλια προσιτά σε όλους”
Τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα αποτελούν μεν μια επιτυχία αλλά ο τελικός στόχος των 40 δισεκατομμυρίων δολλαρίων (περίπου 36,7 δισεκατομμύρια ευρώ) που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φαντάζει ακόμη μακρινός. Ο σχεδιασμός του ΠΟΥ και της ΕΕ προβλέπει τη παροχή θεραπείας και εμβολίων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, χωρίς αυτές οι παροχές υγείας κατά του κορωνοϊού και του COVID-19 να αποτελέσουν αντικείμενο κερδοσκοπίας ή να παραμείνουν απρόσιτα σε χώρες του τρίτου κόσμου.
Ο Πρόεδρος του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δήλωσε στην έναρξη της συνόδου: “Το τελικό κριτήριο επιτυχίας δεν είναι το πόσο γρήγορα θα παράξουμε τα φάρμακα. Θα είναι το αν καταφέραμε να τα διανείμουμε δίκαια. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να αποδεχθεί έναν κόσμο όπου κάποιοι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι και κάποιοι άλλοι εκτεθειμένοι”. Ο δε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως “τα νέα αυτά υγειονομικά μέσα πρέπει να αποτελέσουν δημόσια αγαθά και να είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλους”.
Μεγάλες δωρεές από Νορβηγία, Γερμανία και Γαλλία – Απούσες ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα
Μεγάλα ήταν τα ποσά που συνεισέφεραν στη σύνοδο η Νορβηγία, η Γερμανία και η Γαλλία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και της Κίνας. Η δωρεά της Νορβηγίας ξεπέρασε το 1,2 δισεκατομμύριο δολλάρια, ενώ η Γερμανία συμμετείχε με 525 εκατομμύρια ευρώ και η Γαλλία με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Σύνοδο, παρότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρξαν έντονες προσπάθειες από πολλές πλευρές να πεισθεί η Κυβέρνηση Τραμπ και να συμμετάσχει. Αμερικανοί αξιωματούχοι που ρωτήθηκαν έντονα από δημοσιογράφους δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο γιατί οι ΗΠΑ απείχαν. Παραμένει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν τελικά στις δωρεές οι ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για μια ανοικτή διαδικασία που διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ακόμη. Απούσες ήταν επίσης η Ρωσία και η Κίνα, η οποία κατηγορείται από πολλές πλευρές για απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων για τον κορωνοϊό και την COVID-19.
Μητσοτάκης: Το εμβόλιο θα πρέπει να είναι προσιτό σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό
Παρέμβαση στη σύνοδο έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή και της Ελλάδας στους δωρητές με το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε πως “η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα”. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ανακάλυψη του εμβολίου και της θεραπείας από μόνα τους δεν αρκούν και πως το εμβόλιο “θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.”