Σημαντικές απώλειες στην Ευρώπη, ανάκαμψη στη Wall Street

Από το Kappa Newsdesk

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν σημαντικές απώλειες τη Δευτέρα, καθώς το ενδεχόμενο μιας εμπορικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχει επιβαρύνει πολύ το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές πολλές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και ειδικά οι τομείς της ενέργειας, των αυτοκινητοβιομηχανιών και των Τραπεζών αντιμετώπισαν σοβαρές πιέσεις. Στη Wall Street η συνεδρίαση ξεκίνησε με απώλειες αλλά στην πορεία το κλίμα αντιστράφηκε και οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά από τα πολύ άσχημα στοιχεία της μεταποίησης στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, καθώς και τα οικονομικά στοιχεία της γερμανικής βιομηχανίας ThyssenKrupp. Στη Wall Street το θετικό μομέντουμ καθόρισαν οι εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου και κυρίως η Microsoft, η Apple και η Amazon, όπως και η περαιτέρω αύξηση της τιμής του αμερικανικού αργού πετρελαίου.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 2,65%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 3,64%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,16%, το Παρίσι έκλεισε στο -4,24%, το Μιλάνο στο -3,70%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 3,60%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 4,12%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν μεγάλη πτώση για άλλη μια συνεδρίαση κατά 8,28%. Ο Απρίλιος πάντως έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει συνολικά κέρδη 12,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 4,95%. Πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Aegean κατά 24,3%, μετά και τις δηλώσεις του διευθύντοντος συμβούλου Ευτύχη Βασιλάκη πως η εταιρεία έχει βρεθεί “στο υπόγειο”.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,749.76 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,11%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,842.74 μονάδες, με άνοδο κατά 0,42% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,710.72 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,23%.