Η αισιοδοξία επανήλθε στις αγορές παρά την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου

Από το Kappa Newsdesk

Μετά από δυο συνεδριάσεις απωλειών και αβεβαιότητας, οι αγορές την Τρίτη καθορίστηκαν από την αισιοδοξία των επενδυτών που επανήλθε μετά από θετικές ειδήσεις για την κερδοφορία σημαντικών εταιρειών και τη θετική γενικά πορεία της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων κατά της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδυτές στην Ευρώπη δεν απογοητεύθηκαν από την αρνητική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάποιοι αναλυτές ανέφεραν ότι επειδή η απόφαση του δικαστηρίου αφορά σε παλαιοτερο πρόγραμμα της ΕΚΤ, δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδαίτερα το τεράστιο πρόγραμμα QE που έχει θέσει σε εφαρμογή η κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης.

Τα επιτόκια των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης δεν επηρεάστηκαν σχεδόν καθόλου από την απόφαση της Καρλσρούης, με το ελληνικό 10ετές να σημειώνει και μικρή πτώση μάλιστα στο 2,166% και το 5ετές στο 1,637%, ενώ το ιταλικό 10ετές είχε κι αυτό μικρή πτώση στο 1,862%.

Θετικά επέδρασαν επίσης στις αγορές η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, όπως και οι ανακοινώσεις της Total και της Repsol από τον κλάδο της ενέργειας. Στη Wall Street υπήρξε σημαντική άνοδος των μετοχών του κλάδου της υγείας, ενώ συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς η απόσυρση των μέτρων περιορισμού σε όλο και περισσότερες πολιτείες. Έχει δε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας με επίκεντρο τις μειώσεις φόρων.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 2,15%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 2,51%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,66%, το Παρίσι έκλεισε στο +2,40%, το Μιλάνο στο 2,06%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,11%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο  κατά 1,33%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν μεγάλη πτώση για άλλη μια συνεδρίαση κατά 8,28%. Ο Απρίλιος πάντως έκλεισε με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει συνολικά κέρδη 12,5%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε απώλειες 4,95%. Πολύ μεγάλες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Aegean κατά 24,3%, μετά και τις δηλώσεις του διευθύντοντος συμβούλου Ευτύχη Βασιλάκη πως η εταιρεία έχει βρεθεί “στο υπόγειο”.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,749.76 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο κατά 0,11%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,842.74 μονάδες, με άνοδο κατά 0,42% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,710.72 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,23%.