Αβεβαιότητα και αστάθεια στις αγορές, ενώ κατρακυλά η τουρκική λίρα

Από το Kappa Newsdesk

Πιεσμένες ήταν οι ευρωπαϊκές αγορές και την Τετάρτη και τα περισσότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με πτώση, καθώς έχουν επανέλθει οι ανησυχίες για την πορεία των οικονομιών και την κερδοφορία των εταιρειών. Οι δυσμενείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας επέδρασαν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, ενώ και η έκθεση της ADP και της Moody’s για την απασχόληση στις ΗΠΑ ανέδειξε το εύρος της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη τη σκληρή γλώσσα κατά της Κίνας, λέγοντας ότι θα φανεί σε μια ή δυο εβδομάδες εάν η Κίνα θα τηρήσει την εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πετρέλαιο ανέκοψε την ανοδική του πορεία, καθώς διατηρείται η ασάφεια για τα αποθέματα και την ταχύτητα με την οποία θα μειωθούν.

Μεγάλη πτώση σημειώνει η τουρκική λίρα, η οποία έπεσε στην ισοτιμία των 7,20 λιρών ανά δολλάριο ΗΠΑ, μετά την κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να περιορίσει τη δυνατότητα ιδιωτών να ανταλλάσσουν λίρες με σκληρό συνάλλαγμα.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,35%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 1,15%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,31%, το Παρίσι έκλεισε στο -1,11%, το Μιλάνο στο -1,31%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,13%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 600,37 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,59%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν πτώση για άλλη μια συνεδρίαση κατά 2,88%. Νέες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Aegean κατά 6,8%, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες παγκοσμίως για το σύνολο των αερομεταφορών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,664.64 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,91%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,848.42 μονάδες, με πτώση κατά 0,70% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,854.39 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,51%.