Θετικό πρόσημο στα χρηματιστήρια μέσω Κίνας και Λαγκάρντ

Από το Kappa Newsdesk

Θετικά κινήθηκαν στο σύνολό τους τα διεθνή χρηματιστήρια την Πέμπτη, με το έναυσμα να δίνεται νωρίς το πρωί από τα στοιχεία για τις κινεζικές εξαγωγές αλλά και τις δηλώσεις το μεσημέρι της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τα αποτελέσματα τριμήνου διαφόρων εταιρειών.

Η κινεζική Κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση των εξαγωγών τον Απρίλιο κατά 3,5%, κάτι που οι αγορές εξέλαβαν ως αναζωπύρωση του παγκόσμιου εμπορικού ενδιαφέροντος. Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν πολύ ξεκάθαρη ως προς την πιστή τήρηση του προγράμματος ποσωτικής χαλάρωσης, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συζήτησης, σε βαθμό που τα σχόλιά της να εκληφθούν ως πλήρης απαξίωση της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη Wall Street τον τόνο έδωσαν τα πολύ θετικά αποτελέσματα της PayPal, τα οποία δείχνουν σημαντική αύξηση του διαδικτυακού εμπορίου κατά της διάρκεια της καραντίνας. Αισιόδοξα αποτελέσματα παρουσίασαν επίσης και η ViacomCBS και η Lyft, αλλά και μικρότερες εταιρείας του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq, ο οποίος πλέον έχει επανακτήσει όλες τις απώλειες που είχε από τις αρχές του 2020.

Το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά στο τέλος της συνεδρίασης και το βαρέλι του Brent παράδοσης Ιουνίου έκλεισε στα 29,5 δολλάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έπεσε στα 23,5 δολλάρια από τα $26,7 που είχε ανέβει στην αρχή της συνεδρίασης.

Η τουρκική λίρα συνέχισε την πτωτική της πορεία και η τουρκική εποπτεύουσα Αρχή Τραπεζών προέβη σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση απαγορεύοντας στις τουρκικές Τράπεζας να πραγματοποιούν συναλλαγές σε λίρες με την Citibank, την UBS και την BNP Paribas.

Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 2,169%, καταγράφοντας σημαντική μείωση μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ το πρωί είχε ανέβει έως το 2,242%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,09%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,44%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,40%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,54%, το Μιλάνο στο +0,50%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 0,89%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602,47 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,30%, με τις Τράπεζες να σημειώνουν πτώση και πάλι κατά 0,99%. Θετική εικόνα από την Aegean με άνοδο κατά 6,8%, και της Μυτηλιναίος που ανακοίνωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα και είχε άνοδο 2,76%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 23,875.89 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,89%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 2,881.19 μονάδες, με άνοδο κατά 1,15% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 8,979.66 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 1,41%.