Αποκλειστικό: Η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της Τουρκίας για currency swap

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Στα πλαίσια της αναζήτησης από την τουρκική Κυβέρνηση ρευστότητας σε σκληρό συνάλλαγμα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) υπέβαλε τον περασμένο μήνα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων (central bank currency swap), όπως έκανε και σε άλλες Κεντρικές Τράπεζες οικονομικά ισχυρών κρατών. Η ΕΚΤ όμως απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα, όπως ανέφερε πηγή του Kappa News στην τουρκική πρωτεύουσα, που έχει γνώση της σχετικής επικοινωνίας.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ρωτήθηκε από το Kappa News για το τουρκικό αίτημα απάντησε “ουδέν σχόλιο”. Από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, η ΕΚΤ έχει συνάψει συμφωνίες για currency swap με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ελβετία, όπως επίσης και με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως είναι η Δανία, η Κροατία και η Βουλγαρία.

Η Τουρκία αντιμετωπίζει τους τελευταίους δυο μήνες σημαντικές νομισματικές πιέσεις, λόγω της πανδημικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει δραματικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση την ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Η TCMB έχει χρησιμοποιήσει τους τελευταίους δυο μήνες δεκάδες δισεκατομμύρια δολλάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματά της για να υπερασπιστεί τη λίρα στις αγορές συναλλάγματος, με αποτέλεσμα τα ύψος αυτών των αποθεμάτων να έχει μειωθεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Τον Απρίλιο έγινε γνωστό ότι η TCMB υπέβαλε αίτημα και στη Federal Reserve, αλλά η κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται ιδιαίτερα διστακτική να προχωρήσει σε συμφωνία currency swap με την Τουρκία.