Συμβιβαστική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Από το Kappa Newsdesk

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης μια συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), με σκοπό να συγκεραστούν κατά το δυνατόν οι αντιτιθέμενες απόψεις ανάμεσα στις “φειδωλές” χώρες και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του Kappa News και διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η Πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει μια πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιδοτήσεων, δανείων και εγγυήσεων, το οποίο επιδιώκεται να αποτελέσει μια αποδεκτή βάση για την έναρξη των πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τρεις πυλώνες

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της Φον ντερ Λάιεν, το οποίο εγκρίθηκε από το κολλέγιο των Επιτρόπων την Τρίτη, οι δράσεις θα στηρίζονται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας θα συγκεντρώνει το 80% της χρηματοδότησης και θα αποτελείται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατά 10% από επαύξηση του Ταμείου Συνοχής. Ο δεύτερος πυλώνας θα συγκεντρώνει το 15% της χρηματοδότησης και θα αφορά την ενίσχυση του κοινοτικού επενδυτικού σχεδίου InvestEU, που αποτελεί τη συνέχεια του γνωστού Σχεδίου Γιούνκερ. Ο τρίτος πυλώνας τέλος θα συγκεντρώνει το υπόλοιπο 5% και θα αφορά στην ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας και εκτάκτων καταστάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ασαφές το τελικό ποσό

Πέρα από την διάρθρωση του πλαισίου της πρότασης της Επιτροπής, ασαφές παρέμενε ακόμη μέχρι το βράδυ της Τρίτης το τελικό ποσό, το οποίο θα περιλαμβάνεται στην πρόταση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Φον ντερ Λάιεν θα προτείνει την προσωρινή αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης από 1,2% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των χωρών της ΕΕ, στο 2%. Με αυτή την αύξηση θα μπορούσαν να εκδοθούν κρατικές εγγυήσεις ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κοινή έκδοση χρέους από την Επιτροπή. Το ύψος της έκδοσης χρέους δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά αναμένεται να ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ και θα αποπληρωθεί από τους μελλοντικούς κοινοτικούς προϋπολογισμούς σε βάθος 20 έως 30 ετών.

Οι όροι και οι δεσμεύσεις

Ένα σημείο στο οποίο αναμένεται να επιμείνουν μέχρι τέλους τα “φειδωλά” κράτη είναι οι όροι και οι δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν τα κράτη του Νότου που θα εισπράξουν τις επιδοτήσεις. Στην πρόσφατη αντιπρότασή τους οι “φειδωλοί” ανέφεραν ότι οι χώρες που θα λάβουν χρήματα θα πρέπει να αναλάβουν δημοσιονομικές δεσμεύσεις, όπως και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ενσωμάτωση των όποιων όρων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, το οποίο είναι η θεσμική διαδικασία της ΕΕ για την επιτήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σπάει το μπλοκ των φειδωλών;

Ρωγμές εμφανίζει εν τω μεταξύ το μπλοκ των τεσσάρων φειδωλών κρατών, με την Αυστρία και τη Δανία να δηλώνουν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν ένα συμβιβασμό υπό όρους. Ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γκέρνοτ Μπλούμελ δήλωσε τη Δευτέρα στην αυστριακή κρατική τηλεόραση πως η Αυστρία θα μπορούσε ενδεχομένως να δεχθεί και τη χορήγηση επιδοτήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί τη χορήγηση χρημάτων χωρίς όρους. Ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ δήλωσε την Τρίτη πως η Δανία θα προσέλθει με “εποικοδομητική” διάθεση στις διαπραγματεύσεις και θα εργασθεί για ένα “λογικό” και “δίκαιο” συμβιβασμό”.