Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια παρά τις μαζικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ

Από το Kappa Newsdesk

Με κέρδη ξεκίνησαν τον Ιούνιο οι αγορές, με τους επενδυτές στην Ευρώπη να ερμηνεύουν θετικά την ανακοίνωση των στοιχείων για την μεταποίηση στην Ευρωζώνη, ενώ η Wall Street κινήθηκε ανοδικά λόγω της συνεχιζόμενης αισιοδοξίας για επανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, παρά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που έχουν αναστατώσει πολλές πόλεις των ΗΠΑ.

Ο δείκτης Manufacturing PMI για την Ευρωζώνη βρέθηκε στο 39,5 τον Μάιο, ενώ τον Απρίλιο είχε πέσει στο απόλυτο ναδίρ του 33,4. Οι επενδυτές ερμήνευσαν θετικά αυτά τα στοιχεία θεωρώντας ότι αρχίζει να επανέρχεται η μεταποιητική δραστηριότητα, αν και υπάρχουν αμφιβολίες εάν αυτή είναι μια ορθή ανάγνωση. Δυναμική κινήθηκε και πάλι ο κλάδος του τουρισμού και της αναψυχής, με τον δείκτη SXTP να ανεβαίνει κατά 3,04%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι Τράπεζες με τον δείκτη SX7P να ανεβαίνει κατά 2,64%.

Στη Wall Street τον ανοδικό τόνο τον έδωσαν οι Τράπεζες, οι εταιρείες ακινήτων και η ψηφιακή τεχνολογία, ενώ παρά τα εκτεταμένα επεισόδια που οδήγησαν τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας για το βράδυ της Δευτέρας, η διάθεση των επενδυτών δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά. Όπως δήλωσε στο Reuters o Πολ Νόλτε της Kingsview Asset Management, “οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν πως τα επεισόδια δεν θα κάνουν ζημιά στην οικονομία, όπως συνέβη με την πανδημία”. Η κατάσταση όμως ίσως χειροτερέψει καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να σκέφτεται την ενεργοποιήση του νόμου για κατάσταση πολιορκίας και την εμπλοκή του στρατού για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Το πετρέλαιο είχε μικρή άνοδο τη Δευτέρα, καθώς κυκλοφόρησαν πληροφορίες πως ο οργανισμός OPEC+ σκέφτεται να συνεδριάσει στις 4 Ιουνίου για να συζητήσει το ενδεχόμενο νέων περικοπών στην παραγωγή του αργού. Το Brent έκλεισε στα 38,2 δολλάρια με άνοδο 1,3%, ενώ το αμερικανικό WTI σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,1% στα 35,4 δολλάρια το βαρέλι.

Το ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 1,1134 δολλάρια. Ο χρυσός παρουσίασε μικρή άνοδο στα 1.750,55 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,487%. Σχεδόν αμετάβλητη η τουρκική λίρα στις 6,8126 λίρες ανά δολλάριο ΗΠΑ.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,10%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,98%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,48%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,43%, το Μιλάνο στο +1,79%, η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,76%, ενώ η Φρανκφούρτη ήταν κλειστή λόγω της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,88%, ενώ οι Τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,3%, με την μετοχή της Εθνικής να είναι η περισσότερο ενισχυμένη κατά 2,1% και την Πειραιώς στο +1,8%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, πρωταγωνιστές στην άνοδο οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΑΔΜΗΕ, ενώ απώλειες κατέγραψαν οι Coca Cola, Lamda και Aegean.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,475.02 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,36%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,055.73 μονάδες, με άνοδο κατά 0,38% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,552.05 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,66%.