Σακελλαροπούλου στο Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα κέρδισε τον σεβασμό της διεθνούς κοινής γνώμης

Από το Kappa Newsdesk

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την Τρίτη το 5ο Φόρουμ των Δελφών, το οποίο φέτος διεξάγεται διαδικτυακά, και στην ομιλία της αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, στη θετική εικόνα που δημιούργησε διεθνώς η χώρα, στο ψηφιακό άλμα και τη σπουδαιότητα του εθνικού συστήματος υγείας.

“Το Κράτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών”

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως “η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρώτο κύμα του κορωνιού με αυτοσυγκράτηση, υπευθυνότητα και εξαιρετική αποτελεσματικότητα” και πως “το Κράτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και η Ελλάδα τον σεβασμό της Διεθνούς κοινής γνώμης”. “Μια νέα θετική διεθνής εικόνα της χώρας είναι η νέα κληρονομιά της Ελλάδας από την κρίση και μία αίσθηση ότι και στα πολύ δύσκολα μπορούμε να τα καταφέρουμε”, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Στη δημόσια υγεία σφυρηλατείται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία”

Η ΠτΔ τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του εθνικού συστήματος υγείας και χαρακτήρισε εύστοχη την εστίαση του 5ου Φόρουμ των Δελφών στη δημόσια υγεία. “Το σύστημα υγείας δεν είναι μόνο στοίχημα ποιότητας ζωής του Κράτους προς την κοινωνία, είναι επίσης το πεδίο στο οποίο κρίνεται και σφυρηλατείται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία. Η πανδημία κατέδειξε ότι η καλή οργάνωση και προετοιμασία, η ταχεία διαχείριση κρίσεων, ο σχεδιασμός πολιτικής με βάση τις υποδείξεις των ειδικών, όλα αυτά είναι η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, που κάποιες φορές αυτή ισοδυναμεί με τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου”, επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η χώρα μας μετέτρεψε μία δεινή κρίση σε ευκαιρία”

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης πως “οι κρίσεις έχουν και θετική συμβολή όταν μετασχηματίζονται σε διδάγματα για τη ζωή” και πως “η χώρα μας μετέτρεψε μία δεινή κρίση σε ευκαιρία”, καθώς “ενισχύσαμε τις δομές του Κράτους μας κάνοντας όχι απλώς μικρά βήματα αλλά άλματα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας”. “Δημόσιες υποδομές και πλατφόρμες συγκροτήθηκαν σε ελάχιστο χρόνο για να επιτρέψουν στο Κράτος, την εκπαίδευση, την οικονομία, τη συλλογική ζωή να λειτουργήσουν στους περιορισμούς της φυσικής αποστασιοποίησης. Το 2020 θα καταγραφεί ως έτος κατά το οποίο η Ελλάδα μείωσε δραστικά το χάσμα ψηφιακού αλφαβητισμού που μας χώριζε από την υπόλοιπη Ευρώπη και το δυτικό κόσμο”, δήλωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

“Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας θα κρίνει την αξιοπιστία της Ευρώπης”

Η ΠτΔ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως “η χώρα μας βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία της μετάβασης στη βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη” και πως “η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δράσης του Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει και η χώρα μας υλοποιεί” αλλά “είναι ένα παγκόσμιο κάλεσμα που μας θέτει αντιμέτωπους με τις ευθύνες μας απέναντι στον πλανήτη και απέναντι στις επόμενες γενιές”. Αναρωτήθηκε επίσης εάν με τη σταδιακή επιστροφή σε κάποια μορφή κανονικότητας θα μπορέσουμε να αγγίξουμε το στόχο των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. “Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου και των επόμενων δεκαετιών που θα κρίνει την αξιοπιστία της Ευρώπης και το μέλλον του πλανήτη.”

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξανά στο προσκήνιο”

Η Κατερίνα Σακαλλαροπούλου χαιρέτησε επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως αυτή η κρίση γίνεται επίσης ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης. “Μετά από αρχικούς δισταγμούς και αμφιθυμίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξανά στο προσκήνιο. Η Ευρωζώνη επιστρατεύει ένα τεράστιο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις οικονομίες και αποδεικνύει εμπράκτως όχι μόνο την αλληλεγγύη της αλλά και το ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης που τη διακρίνει. Για μία ακόμη φορά όσοι στοιχημάτισαν στην αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαψευστούν. Αυτή η κρίση και η στήριξη που έχει δεχθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή. Η Ευρώπη λοιπόν κερδίζει το στοίχημα της αλληλεγγύης και της συνοχής και μαζί την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών.”

Δείτε αποκλειστικά στο Kappa News το βίντεο με τον χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας: