Ανησυχία για τη σύνοδο της Fed και profit taking πιέζουν τις αγορές

Από το Kappa Newsdesk

Ισχυρές πιέσεις παρουσιάστηκαν την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη Wall Street, με αφορμή τη σύνοδο της Federal Reserve για την νομισματική πολιτική αλλά και μια τάση για profit taking, αφού οι τιμές των περισσότερων μετοχών έχουν φτάσει πλέον σε προ κρίσης επίπεδα. Φωτεινή εξαίρεση ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος μετά το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, την Τρίτη ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 10.000 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι Τράπεζες είχαν σημαντικές απώλειες μετά τη γνωμοδότηση τη Δευτέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να απαγορευθεί στις ευρωπαϊκές Τράπεζες να αποκόψουν μέρισμα μέχρι το τέλος του 2020. Ο τραπεζικός δείκτης SX7E υποχώρησε κατά 3,8%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι πετρελαϊκές εταιρείες, εν μέσω ανησυχιών στην αγορά πετρελαίου για την επαρκεια των αποφάσεων του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή.

Στη Wall Street, οι επενδυτές επέδειξαν μεγάλη ανησυχία για τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη διήμερη σύνοδο του νομισματικού συμβουλίου της Fed, καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι το συμβούλιο θα καταγράψει με αρνητικά χρώματα την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Ο επικεφαλής χρηματιστής της Harvest Volatility Management Mike Zigmont δήλωσε στο Reuters πως υπάρχει η ανησυχία πως η άνοδος των τελευταίων συνεδριάσεων οφείλεται σε “bullish fever”, ο οποίος είναι ανατροφοδοτούμενος, δηλαδή δεν υπάρχουν τα fundamentals για ανοδική πορεία των αγορών αλλά οι επενδυτές και οι traders έχουν επιδοθεί σε μια αγοραστική φρενίτιδα.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 0,9%, μετά από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση και έκλεισε στα 41,2 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI έκλεισε στα 38,9 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 2,0%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1340 δολλάρια, με μικρή πτώση. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο και έκλεισε στα 1.720,0 δολλάρια η ουγγιά.

Ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποίησε την Τρίτη μια εξαιρετικά επιτυχημένη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, το οποίο κοστολογήθηκε από την αγορά στο 1,55% και το Δημόσιο θα αντλήσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού η ζήτηση ήταν εξαιρετική και έφτασε τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έκδοση πάντως επηρεάσε κάπως το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα αυτό να κλείσει στο 1,451%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 1,22%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 1,35%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 1,57%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 2,11%, το Παρίσι έκλεισε στο -1,55%, το Μιλάνο στο -1,49%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,82%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 678,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,70%. Οι Τράπεζες κινήθηκαν κόντρα στην τάση της αγοράς και ο τραπεζικός δείκτης να σημειώνει άνοδο κατά 2,0%, με την μετοχή της Alpha Bank να σημειώνει άνοδο κατά 4,0% και την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 3,2%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε στο +6,9%, ενώ η Lamda Development συνεχίζει πτωτικά και έκλεισε στο -1,5%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 27,272.30 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,09%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,207.18 μονάδες, με πτώση κατά 0,78%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,953.75 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 0,29%.