Οι αγορές βλέπουν συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από το Kappa Newsdesk

Παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής, η πλειοψηφία των επενδυτών θεωρεί ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα πακέτο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επιχορηγήσεων προς τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, παρά τις ανησυχίες που έχουν ενσκύψει εδώ και μερικές μέρες από την αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό και άλλες χώρες. Η Wall Street τελικά επικράτησαν οι bears, μετά από μια συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις.

Σοκάρει το σκάνδαλο Wirecard

Το σκάνδαλο Wirecard εξακολουθεί να συνταράζει τη Γερμανία, καθώς δεν έχει ακόμη εξυχνιαστεί η απώλεια των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η άκρη του νήματος οδηγεί στις Φιλιππίνες. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάρκους Μπράουν οδηγήθηκε σε παραίτηση, ενώ αναμένονται ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία του Μονάχου.

Έκρηξη του χρέους στη Βρετανία

Στη Βρετανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το δημόσιο χρέος, το οποίο για πρώτη φορά μετά το 1963 ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ  και έφτασε το 100,9%, καθώς η Κυβέρνηση Τζόνσον δανείστηκε 55 δισεκατομμύρια στερλίνες μέσα σε ένα μήνα τον Μάιο για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες ενίσχυσης της βρετανικής οικονομίας. Σύμφωνα με αναλυτές, το χρέος θα ξεπεράσει το 105% και ίσως και το 110%, πριν αρχίσει ξανά να υποχωρεί, ενώ η κατάσταση αυτή περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της Κυβέρνησης Τζόνσον για επεκτακτική δημοσιονομική πολιτική στα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας της.

Η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ οδηγεί σε κλείσιμο καταστημάτων

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ οδήγησε την Apple να αποφασίσει το κλείσιμο καταστημάτων της στην Αριζόνα, τη Φλόριδα, τη Βόρεια και την Νότια Καρολίνα, ενώ το παράδειγμα της Apple αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες αλυσίδες λιανικής. Στη Wall Street η συνεδρίαση είχε πολλές διακυμάνσεις, για να κλείσουν τελικά με πτώση ο Dow Jones και ο S&P 500, ενώ ο Nasdaq αποτελέσε για ακόμη μια φορά θετική εξαίρεση.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε ξανά άνοδο την Παρασκευή, καθώς το Συμβούλιο Υπουργών του OPEC+ επιβεβαίωσε ξανά ότι θα καλύψει πλήρως και τα τελευταία υπόλοιπα της συμφωνημένης περικοπής της παραγωγής. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στα 42,9 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 39,7 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 2,3%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1178 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή πτώση. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο και έκλεισε στα 1.756,50 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στο 1,279%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,56%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,59%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,40%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,10%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,42%, το Μιλάνο στο +0,68%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 0,42%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 668,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,90%. Οι Τράπεζες ενισχύθηκαν σημαντικά και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 3,0%, με την Alpha Bank στο +4,6%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο +3,5%, την Εθνική στο +2,9% και την Eurobank στο +1,4%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο +1,0%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +2,6%, η Motor Oil στο -2,0% και η Aegean στο -1,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,871.46 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,80%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,098.02 μονάδες, με πτώση κατά 0,56%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,946.12 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη κατά 0,03%.