Κουτσομύτης στο Ahval: Η Τουρκία θα κάνει τις όποιες ενέργειές της πριν τις αμερικανικές εκλογές

Από το Kappa Newsdesk

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προβεί στις όποιες ενέργειες έχει αποφασίσει για την ΑΟΖ Κρήτης πριν από τις αμερικανικές εκλογές, έκανε ο διευθυντής του Kappa News Γιάννης Κουτσομύτης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Ahval News. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο διευθυντής του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Γιαβούζ Μπαϊντάρ, ο δημοσιογράφος του Σκάι Παύλος Τσίμας και ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Τσενγκίζ Ακτάρ.

Ο Γιάννης Κουτσομύτης εκτίμησε πως ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την ειδική σχέση που έχει διαμορφώσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, καθώς είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο ότι εάν νικήσει ο Τζο Μπάιντεν τα περιθώρια των τουρκικών ελιγμών θα είναι πολύ μικρότερα. Είναι επίσης πιθανό, είπε ο διευθυντής του Kappa News πως η Τουρκία δεν θα προβεί σε γεωτρήσεις σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από τις ελληνικές ακτές, διότι είναι βέβαιο πως η ελληνική αντίδραση θα είναι πολύ ισχυρή.

Όσον αφορά τη βοήθεια στην οποία μπορεί να προσδοκά η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάννης Κουτσομύτης ανέφερε ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή μια στρατιωτική αντίδραση θεσμικά από την ΕΕ, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία θα θέσουν βέτο. Είναι όμως πιθανή η συγκρότηση μιας συμμαχίας των προθύμων με προεξάρχουσα τη Γαλλία και τη συμμετοχή ενδεχομένως και του Ισραήλ για να αντιμετωπισθεί μια ενδεχόμενη τουρκική επιθετικότητα στην ελληνική ΑΟΖ.

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη τη συζήτηση στο Ahval News: