Οι αγορές βλέπουν ανάκαμψη της οικονομίας

Από το Kappa Newsdesk

Η ανησυχίες των προηγουμένων ημερών αντικαταστάθηκαν στη συνείδηση των επενδυτών από ευφορία για τις προοπτικές της οικονομίας και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street σημείωσε την Τετάρτη καθαρή άνοδο. Οι κλάδοι των Τραπεζών, των ασφαλειών, του τουρισμού, των μεταλλευμάτων και των αυτοκινήτων σημείωσαν μεγάλη άνοδο, ενώ στη Wall Street την άνοδο κυρίευσαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, με τον Nasdaq να σημειώνει νέο ρεκόρ.

Στην Ευρώπη υπήρξαν θετικά νέα από το μέτωπο της οικονομίας με τα στοιχεία που προέκυψαν από τους δείκτες της μεταποίησης και αν και δεν διαφαίνεται ακόμη δυναμική ανάκαμψη στον ορίζοντα, οι επενδυτές θεώρησαν ότι η τάση είναι αρκετή για να δικαιολογήσει νέα ανοδική κίνηση. Το Σύμβούλιο πάντως των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας δημοσίευσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για το 2020 και το 2021, με αρκετά πιο δυσμενή τα νούμερα και για τη Γερμανία και για την Ευρωζώνη. Στο μέτωπο του σκανδάλου Wirecard, οι δικαστικές αρχές του Μονάχου συνέλαβαν τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Μάρκους Μπράουν, αν και σύντομα αφέθηκε ελεύθερος καταβάλοντας εγγύηση.

Η Wall Street ενισχύθηκε από τα θετικά στοιχεία της αγοράς των ακινήτων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αντιστάθμισε τα αρνητικά στοιχεία από την επιδείνωση της πανδημίας σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, εν μέσω των αποκαλύψεων του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Ο επενδυτικός σύμβουλος της Janney Montgomery Scott Μαρκ Λουσκίνι δήλωσε στο Reuters πως “ο συγκεντρωτική επίπτωση των οικονομικών στοιχείων που βλέπουμε βοηθά στη στήριξη του ράλι τύπου “V” που βλέπουμε στις μετοχές. Σημαντική ώθηση έδωσαν και οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα, όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο βρέθηκε υπό πίεση, καθώς οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις της αμερικανικής Κυβέρνησης ως προς τη συμφωνία εμπορίου με την Κίνα και τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 ώθησαν τις τιμές χαμηλότερα. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 1,0% και έκλεισε στα 42,6 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 40,4 δολλάρια το βαρέλι με πτώση 0,9%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1311 δολλάρια, σημειώνοντας άνοδο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο και έκλεισε στα 1.785,15 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στο 1,285%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 1,30%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 1,57%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 2,13%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,21%, το Παρίσι έκλεισε στο +1,39%, το Μιλάνο στο +1,86%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,26%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676,04 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,85%. Οι Τράπεζες ενισχύθηκαν και πάλι και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 2,1%, με την Alpha Bank στο +2,1%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο +1,3%, την Εθνική στο +3,4% και την Eurobank στο +1,6%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο -1,0%, με την εταιρεία να ετοιμάζει ομολογιακό δάνεια άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +1,0%, τη Motor Oil στο -1,5% και την Aegean στο +3,8%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 26,156.10 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,50%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,131.29 μονάδες, με άνοδο κατά 0,43%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 10,131.37 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη κατά 0,74%.