Από το Kappa Newsdesk
Πτωτικό κύμα κατέκλυσε την Τετάρτη όλες τις διεθνείς αγορές, καθώς ένας συνδυασμός αρνητικών ειδήσεων τρόμαξε τους επενδυτές και θόλωσε το αφήγημα της γρήγορης ανάκαμψης των μεγάλων οικονομιών και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ είναι συνεχής, η Κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να προετοιμάζει νέο πακέτο δασμών κατά ευρωπαϊκών προϊόντων, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ύφεση λόγω της πανδημίας.
Η κατάσταση με τα κρούσματα της COVID-19 στις ΗΠΑ έχει χειροτερέψει σημαντικά και είναι ενδεικτικό το γράφημα της GZero [αριστερά] που δείχνει την τεράστια απόκλιση στις καμπύλες των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Τέξας για παράδειγμα παρουσιάστηκαν σχεδόν 5.500 κρούσματα σε μια ημέρα και οι Μονάδες Εντατικής Θεράπειες στην αμερικανική Πολιτεία πλησιάζουν τα όριά τους.
ΔΝΤ: Μια κρίση σαν καμία άλλη, με αβέβαιη ανάκαμψη
Επιδείνωση της ύφεσης διαβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία. Το Ταμείο λέει πως αυτή η κρίση λόγω της πανδημίας δεν είναι σαν καμία άλλη σε μέγεθος, ενώ διατυπώνει αμφιβολίες για τη δυναμική της ανάκαμψης, θεωρώντας ότι η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα θα έρθει πολύ πιο αργά από όσο υπολογιζόταν πριν από δυο μήνες. Το ΔΝΤ προβλέπει την υποχώρηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2020 στο 4,9%, ενώ για την Ευρωζώνη η ύφεση αναμένεται να φτάσει το 10,2%, με ανάκαμψη ύψους 6% για το 2021.
Νέος εμπορικός πόλεμος;
Στις αρνητικές ειδήσεις της ημέρας προστέθηκε και το ρεπορτάζ του Bloomberg News, σύμφωνα με το οποίο η Κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει την επιβολή δασμών ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε προϊόντα από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δασμοί σχετίζονται με την υπόθεση Airbus-Boeing, όπου ΗΠΑ και ΕΕ έχουν έρθει σε σοβαρή σύγκρουση εδώ και πολλά χρόνια αλλά πρόσφατα βγήκε η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που δικαιώνει εν μέρει και τα δυο μέρη.
Commodities, ομόλογα, νομίσματα
Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση άνω του 5%, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 και η συνεχής άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στην αγορά. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 5,4% και έκλεισε στα 40,3 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 38,0 δολλάρια το βαρέλι με πτώση 5,9%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1250 δολλάρια, σημειώνοντας πτώση. Ο χρυσός σημείωσε πτώση και έκλεισε στα 1.770,60 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση και έκλεισε στο 1,267%.
Τα χρηματιστήρια
Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 2,78%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης έπεσε κατά 2,99%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 3,43%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 3,11%, το Παρίσι έκλεισε στο -2,92%, το Μιλάνο στο -3,42%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 3,27%.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 665,01 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 1,63%. Οι Τράπεζες βρέθηκαν υπό πίεση και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 2,7%, με την Alpha Bank στο -3,1%, την η Τράπεζα Πειραιώς στο -2,8%, την Εθνική στο -4,3% και την Eurobank στο -1,1%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο -2,1%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -0,3%, τη Motor Oil στο -5,7% και την Aegean σε θετικό έδαφος στο +0,2%.
Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,445.94 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 2,72%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,050.33 μονάδες, με πτώση κατά 2,59%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,909.17 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη κατά 2,19%.