Kappa News

Τέλος στο πτωτικό ράλι στις αγορές μέσω ΕΚΤ και αμερικανικών Τραπεζών

Από το Kappa Newsdesk

Κανονικό comeback έκαναν την Πέμπτη στις αγορές οι bulls, καθώς δυο ρυθμιστικές αποφάσεις στη Φρανκφούρτη και την Ουάσιγκτον έδωσαν φτερά στους επενδυτές και ανέτρεψαν πλήρως το πτωτικό ράλι των προηγουμένων ημερών. Την αρχή έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε να ανοίξει πιστωτικές γραμμές με Κεντρικές Τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη ρευστότητα σε χώρες με τις οποίες η ΕΕ έχει μεγάλες εμπορικές συναλλαγές. Στη συνέχεια ήρθε η δήλωση από την Επιτροπή Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα χαλαρώσουν οι όροι του Volcker Rule ώστε οι εμπορικές Τράπεζες στις ΗΠΑ να μπορούν να επενδύσουν κεφάλαια και σε επενδυτικά σχήματα.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν και από την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κρατικής ενίσχυσης προς τη Lufthansa και τη συμφωνία που έκλεισε η γερμανική Κυβέρνηση με τον μεγαλομέτοχο Χάιντς Χέρμαν Τίλε, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ σχέδιο διάσωσης του αεροπορικού γίγαντα. Η μετοχή της εταιρείας ανέβηκε 7,1% και συμπαρέσυρε και άλλες μετοχές του τουριστικού κλάδου. Στις αρνητικές ειδήσεις της ημέρας η αίτηση της Wirecard για προστασία από τους πιστωτές και η πλήρης κατάρρευση της μετοχής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών. Η easyJet έκλεισε στο -9,5% μετά το share placement που έκανε για να αντλήσει ρευστότητα 419 εκατομμυρίων στερλινών, ενώ η Bayer έπεσε 2,9%, μετά τη συμφωνία που έκλεισε να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για το ζιζανιοκτόνο Roundup που περιέχει υψηλά ποσοστά από την καρκινογόνο ουσία γλυφοσάτη.

Στη Wall Street, η απόφαση της Federal Deposit Insurance Commission βοήθησε σημαντικά την αγορά να ανακάμψει και τραπεζικός δείκτης του S&P ανέβηκε κατά 3,6%. Παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Apple αποφάσισε να ξανακλείσει 14 καταστήματα στη Φλόριδα, ενώ και σκέφτεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες πολιτείες που πλήττονται από αύξηση των κρουσμάτων, όπως το Τέξας.

Μετά το κλείσιμο της Wall Street, η Federal Reserve ανακοίνωσε τα stress test για τις αμερικανικές Τράπεζες, και ενώ τα αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά, η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε τη Fed να αποφασίσει την θέσπιση ορίων στα μερίσματα που θα μοιράσουν οι Τράπεζες ώστε να ενισχυθούν τα κεφαλαιακά τους διαθέσιμα.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε μικρή άνοδο, κυρίως ως διόρθωση μετά από δυο συνεδριάσεις με μεγάλη πτώση, καθώς οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 και η συνεχής άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ παραμένουν. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,8% και έκλεισε στα 41,0 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 38,7 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 1,9%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1220 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή πτώση. Ο χρυσός σημείωσε οριακή άνοδο και έκλεισε στα 1.773,80 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε στο 1,296%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,72%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,81%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,69%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 0,38%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,97%, το Μιλάνο στο +0,37%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,04%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 650,60 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 2,17%. Οι Τράπεζες ήταν υπό πίεση καθ’ όλη τη συνεδρίαση και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 2,3%, με την Alpha Bank στο -2,9%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο -2,7%, την Εθνική στο -2,0% και την Eurobank στο -2,1%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο -3,0%, η Μυτιληναίος στο -2,0%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -0,8%, τη Motor Oil στο -3,3% και την Aegean σε αρνητικό έδαφος στο -4,7%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,745.60 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,18%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,083.76 μονάδες, με άνοδο κατά 1,10%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ξεπέρασε και πάλι τις 10.000 μονάδες και έκλεισε στις 10,017.00 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,09%.

 

 

%d bloggers like this: