Αμοιβή στους Ταλιμπάν από ρωσική μυστική υπηρεσία για την εξόντωση νατοϊκών στρατιωτών

Από το Kappa Newsdesk

Αίσθηση έχει προκαλέσει το ρεπορτάζ των New York Times, σύμφωνα με το οποίο μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπίας GRU πρόσφερε αμοιβή σε τζιχαντιστές μαχητές των Ταλιμπάν και σε ένοπλες  συμμορίες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν για την εξόντωση στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η “Μονάδα 29155” της GRU, από το 2019 μέχρι και πρόσφατα, προσέφερε συγκεκριμένη αμοιβή για την εξόντωση στρατιωτών του ΝΑΤΟ και πως κάποιες αμοιβές πληρώθηκαν. Το 2019 σκοτώθηκαν 20 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι σαφές για πόσα από αυτά τα χτυπήματα πληρώθηκαν αμοιβές από την GRU. Η “Μονάδα 29155” της ρωσικής στρατιωτικής αντικατασκοπίας ευθύνεται, σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες, για τις πλέον ακραίες επιθέσεις κατά δυτικών στόχων και αντιπάλων του καθεστώτος, όπως η επίθεση στη Βρετανία κατά του πρώην στελέχους της Σεργκέι Σκριπάλ με την νευροπαραλυτική ουσία Novichok.

Και άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ των New York Times, ενώ το CNN παρουσίασε δηλώσεις ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε άγνοια για κάποια σχετική καταγγελία και πρόσθεσε πως “εάν κάποιος προβεί επίσημα σε καταγγελία, θα απαντήσουμε”. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε στους New York Times πως η τζιχαντιστική οργάνωση “δεν έχει τέτοιου είδους σχέσεις με οποιαδήποτε μυστική υπηρεσία” και πως “οι επιχειρήσεις εξόντωσης ξένων στρατιωτών υπάρχουν εδώ και χρόνια και τις κάναμε με τα δικά μας μέσα, μέχρι που κλείσαμε τη συμφωνία εκεχειρίας με τους Αμερικανούς. Από τότε οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ασφαλείς και δεν τους επιτιθέμεθα”.

“Η Κυβέρνηση Τραμπ δεν αντέδρασε”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τέλη Μαρτίου συγκλήθηκε σύσκεψη στην Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, όπου έγινε εκτίμηση της υπόθεσης και των πιθανών αντιδράσεων των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και τα συμπεράσματα προωθήθηκαν στον Ντόναλντ Τραμπ για να ληφθούν αποφάσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος όμως δεν έλαβε καμία απόφαση για το θέμα, ούτε και επανήλθε στις υπηρεσίες ασφαλείας για περαιτέρω ενημέρωση. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι ο Τραμπ έλαβε γνώση της υπόθεσης, χωρίς πάντως η εκπρόσωπος Τύπου να διαψεύσει το ρεπορτάζ των New York Times και των άλλων μέσων ενημέρωσης.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την έλλειψη αντίδρασης από τον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του οι ΗΠΑ έχουν επιδείξει υπερβολική υποχωρητικότητας απέναντι στη Ρωσία. Ο Τραμπ αντέδρασε την Κυριακή στις δηλώσεις του Μπάιντεν με ανάρτησή του στο Twitter, λέγοντας πως ο “διεφθαρμένος” Μπάιντεν και Ομπάμα είχαν υποχωρήσει στα πάντα απέναντι στον Πούτιν κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ο Τραμπ κάλεσε επίσης τους New York Times να αποκαλύψουν την πηγή του ρεπορτάζ και πρόσθεσε ότι “πιθανότατα” η πηγή δεν υπάρχει.