Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, αισιοδοξία και πάλι στη Wall Street

Από το Kappa Newsdesk

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη και ορισμένα θετικά νέα από τον χώρο των επιχειρήσεων και της αγοράς των ακινήτων στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στους επενδυτές και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης και η Wall Street ξεκίνησαν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος, παρότι οι περισσότερες αγορές ξεκίνησαν τις συναλλαγές το πρωί της Δευτέρας με απώλειες.

Τα στοιχεία από την Ευρωζώνη για το οικονομικό κλίμα ήταν σαφώς βελτιωμένα και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέβηκε για τον Ιούνιο στο 75,7 από 67,5 τον Μάιο, αν και οι αναλυτές ανέμεναν να ανέβει στο 80,0. Η BlackRock αναβάθμισε την πρότασή της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε “overwight”, ενισχύοντας το θετικό επενδυτικό κλίμα. Οι τραπεζικές μετοχές αντέδρασαν πολύ θετικά και ο σχετικός δείκτης ανέβηκε κατά 3,2%, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν και οι κλάδοι της βιομηχανίας, της ενέργειας και των αυτοκινήτων.

Στη Wall Street οι επενδυτές στηρίζονται σημαντικά στις μαζικές κινήσεις πιστωτικής επέκτασης της Federal Reserve, η οποία τη Δευτέρα εγκαινίασε τις αγορές εταιρικών ομολόγων, αν και ο Πρόεδρός της αναμένεται να είναι αρκετά συγκρατημένος στην τοποθέτσή του την Τρίτη στο Κογκρέσο. Ώθηση στην αγορά έδωσε η μετοχή της Boeing, λόγω της έναρξης των δοκιμών πιστοποίησης του πολυπαθούς επιβατικού αεροσκάφους 737 MAX, αλλά και τα θετικά στοιχεία από την αγορά ακινήτων.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, καθώς κάποιες αχνές ενδείξεις αύξησης της ζήτησς υπερκάλυψαν τις ανησυχίες για επιβράνδυνση τηςανάκαμψης. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,7% και έκλεισε στα 41,7 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 39,7 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 3,1%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1237 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή άνοδο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο και έκλεισε στα 1.784,30 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε μικρή άνοδο και έκλεισε στο 1,280%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,4%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,7%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 1,2%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ανέβηκε κατά 1,0%, το Παρίσι έκλεισε στο +0,7%, το Μιλάνο στο +1,7%, ενώ η Μαδρίτη είχε άνοδο κατά 1,4%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 635,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,95%, συμπληρώνοντας πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις. Υπό πίεση και πάλι οι Τράπεζες με τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει πτώση κατά 1,8%. Η Alpha Bank στο -2,3%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο -3,4%, την Εθνική στο -2,0% και την Eurobank στο -1,2%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο +0,2%, η Μυτιληναίος στο +0,3%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -1,8%, τη Motor Oil στο -2,1% και την Aegean σε αρνητικό έδαφος στο -1,2%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,595.80 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,32%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,053.24 μονάδες, με άνοδο κατά 1,47%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 9,874.15 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,20%.