Ήρθε ο λογαριασμός της πανδημίας στις ευρωπαϊκές εταιρείες

Από το Kappa Newsdesk

Παρ’ όλα τα προγράμματα στήριξης από τις εθνικές Κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης στην κατακόρυφη πτώση του τζίρου και την αποσταθεροποίηση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σήμερα ο αεροδιαστημικός κολοσσός Airbus και ο πετρελαϊκός γίγαντας Shell.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να προσαρμόσει τις δραστηριότητές της στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια αγορά και να κόψει 15.000 θέσεις εργασίας. Η δε Shell ανακοίνωσε ότι διαγράφει στοιχεία του ενεργητικού της αξίας 22 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για να αντιμετωπίσει την τεράστια πτώση της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο και ορυκτά καύσιμα. Στη Βρετανία τέλος ανακοινώθηκε ότι η πτώση του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο της χρονιάς ήταν μεγαλύτερη από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί και έφτασε τελικά στο -2,2%, που είναι η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση τα τελευταία 41  χρόνια.

Τα άσχημα αυτά επηρέασαν τις διαθέσεις των επενδυτών και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν στην πλειοψηφία τους μια αρνητική συνεδρίαση. Οι δείκτες των Τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών σημείωσαν πτώση πάνω από 1,5%, ενώ κερδοσκοπική ανοδική πορεία σημειώνει η πρόσφατα χρεοκοπημένη Wirecard, η μετοχή της οποία ανέβηκε σήμερα κατά 99%. Ο πανευρωπαϊκός πάντως δείκτης STOXX 600 έκλεισε το β’ τρίμηνο με άνοδο 12%, αν και καταγράφει ακόμη ζημίες 13,6% από τις αρχές τις χρονιάς.

Στη Wall Street τα πράγματα ήταν σχετικά καλύτερα και η αγορά έκλεισε με κέρδη, μετά από μια συνεδρίαση με αρκετές μεταβολές. Ισχυρή ώθηση έλαβαν οι επενδυτές στο τέλος από τις θετικές δηλώσεις του Προέδρου της Federal Reserve Τζερόουμ Πάουελ στο Κονγκρέσο και την είδηση πως οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ετοιμάζουν νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης.

Ανησυχία για το μέλλον

Το κλείσιμο του β’ τριμήνου βρίσκει τον δείκτη S&P 500 με κέρδη σχεδόν 20% και να υπολείπεται μόνο 8% από το ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε τον Φεβρουάριο, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Πολλοί αναλυτές πλέον ανησυχούν ότι η αγορά έχει φτάσει πλέον στα ανώτατα όριά της, καθώς οι προσδοκίες ενδέχεται να υποστούν πλήγμα από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19 σε αρκετές αμερικανικές Πολιτείες και τα νομισματικά και δημοσιονομικά εργαλεία της Fed και του Κογκρέσου να μην μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εταιρικές ζημίες και την πτώση του τζίρου.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση, καθώς επιμένουν στην αγορά οι ανησυχίες για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 1,3% και έκλεισε στα 41,1 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 39,3 δολλάρια το βαρέλι με πτώση 1,1%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1236 δολλάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε πέσει κάτω από το $1,12. Ο χρυσός σημείωσε νέα άνοδο και έκλεισε στα 1.798,15 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση και έκλεισε στο 1,199%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,1%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε άνοδο κατά 0,6%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,9%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,2%, το Μιλάνο στο -0,4%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 0,6%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 638,90 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,48%, σπάζοντας το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων. Οι Τράπεζες ενισχύθηκαν και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 2,3%. Η Alpha Bank στο +3,0%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο +4,7%, την Εθνική στο -0,6% και την Eurobank στο +2,8%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο +1,4%, η Μυτιληναίος στο +0,8%, τα Ελληνικά Πετρέλαια αμετάβλητα, τη Motor Oil στο -2,4% και την Aegean σε αρνητικό έδαφος στο +0,8%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,812.88 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,85%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,100.29 μονάδες, με άνοδο κατά 1,54%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ξεπέρασε και πάλι τις 10.000 μονάδες και έκλεισε στις 10,058.76 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,87%.