Οξύνεται η κόντρα Γαλλίας-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Από το Kappa Newsdesk

Ολοκληρώθηκε η τεχνική έρευνα του ΝΑΤΟ για το σοβαρό στρατιωτικό συμβάν στην Κεντρική Μεσόγειο στις 10 Ιουνίου ανάμεσα σε μια τουρκική φρεγάτα και τη γαλλική φρεγάτα “Courbet”. Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο επικαλείται δήλωση εκπροσώπου της Συμμαχίας.

Το πόρισμα φέρεται να μην περιλαμβάνει αξιολόγηση και συμπεράσματα, αλλά να περιέχει μόνο τα στοιχεία και τα δεδομένα για το συμβάν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, το πόρισμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου και θα γίνει προσπάθεια να επιλυθεί το ζήτημα.

Το επίμαχο συμβάν είχε λάβει χώρα στις 10 Ιουνίου σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, όταν η γαλλική φρεγάτα “Courbet”, η οποία βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής επιχείρησης “Sea Guardian” βρέθηκε λοκαρισμένη στα ραντάρ των οπλικών συστημάτων μιας τουρκικής φρεγάτας. Η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται επιθετική κίνηση στην πρακτική του πολεμικού ναυτικού και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας, η οποία έφερε το ζήτημα στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” είχε επιχειρήσει να εκτελέσει νηοψία στο τουρκικό πλοίο “Cirkin”, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής επιχείρησης “IRINI” για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και δέχθηκε μήνυμα από τουρκική φρεγάτα να απομακρυνθεί, διότι το συγκεκριμένο βρισκόταν “υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας”. Κατόπιν εντολής του Ιταλού διοικητή της επιχείρησης “IRINI” η ελληνική φρεγάτα σταμάτησε την επιχείρηση νηοψίας.

“Πρόκληση” η συμπεριφορά της τουρκικής φρεγάτας

Σύμφωνα με πηγές της Συμμαχίας που επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο, η συμπεριφορά της τουρκικής φρεγάτας μπορεί να χαρακτηριστεί ως πρόκληση και πως πιθανόν είχε ως στόχο να εμποδίσει τη γαλλική φρεγάτα από το να πραγματοποιήσει νηοψία στο τουρκικό πλοίο “Cirkin”, το οποίο είχε κατεύθυνση τη Λιβύη. Παράλληλα όμως η ίδια πηγή τόνισε πως το πλήρωμα της “Courbet” ήταν σε θέση να γνωρίζει πως η τουρκική φρεγάτα ήταν συμμαχικό σκάφος, ώστε να αποφευχθεί πιθανό θερμό επεισόδιο.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούν πάντως ότι η Γαλλία δεν θα αφήσει το ζήτημα να λήξει στο επίπεδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας και θα πιέσει τον Γενικό Γραμματέα Γιενς Στόλτενμπεργκ να φέρει το θέμα στο Βορειατλαντικό Συμβούλιο, το οποίο είναι το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Ενημέρωση 1 – 1/7/2020 15:10 | Προς αποχώρηση της Γαλλίας απο τη συμμαχική επιχείρηση “Sea Guardian”

Η Γαλλία ενημέρωσε την Τρίτη τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ πως αποχωρεί από τη συμμαχική επιχείρηση “Sea Guardian” λόγω του συμβάντος με την τουρκική φρεγάτα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της L’Opinion. Τη σχετική ενημέρωση στον Στόλτενμπεργκ φέρεται να παρέδωσε εγγράφως η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ Μιριέλ Ντομενές.

Ο Τούρκος πρέσβης στη Γαλλία Ισμαήλ Χακί Μούσα δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη γαλλική Γερουσία, πως σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε την Τρίτη, υπήρξε διαφωνία στο επίπεδο του τεχνικού κλιμακίου του ΝΑΤΟ για τα συμπεράσματα ως προς το συμβάν και πως η γαλλική φρεγάτα “Courbet” “φαίνεται” ότι αποχωρεί από τη συμμαχική άσκηση “Sea Guardian”.