Ελπίδες για εμβόλιο και οικονομική πραγματικότητα

Από το Kappa Newsdesk

Μεικτές ήταν οι τάσεις την Τετάρτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι θετικές ειδήσεις για πρόοδο στο μέτωπο της ανάπτυξης εμβολίου για την  COVID-19 και η βελτίωση των δεικτών της μεταποίησης στην Ευρωζώνη δεν μπόρεσαν να τονώσουν την αισιοδοξία των επενδυτών που παραμένουν ανήσυχοι λόγω των μεγάλων ζημιών που καταγράφουν πολλές εταιρείες αλλά και της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες. Η Wall Street κατέγραψε μικρά κέρδη, με τον Nasdaq να οδηγεί και πάλι την άνοδο και την μετοχή της Tesla να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη ήταν αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες φαίνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα επανέρχεται στην κανονικότητα. Ο δείκτης PMI ανέβηκε στο 47,4 από 39,4 τον Μάιο, με τη Γαλλία να βρίσκεται μπροστά στην πορεία ανάκαμψης. Θετικά ήταν τα στοιχεία και για την Ελλάδα, όπου ο δείκτης PMI ανέβηκε στο 49,4 από 41,1 τον Μάιο, με την αισιοδοξία να έχει επανέλθει στους παραγωγούς. Οι αγορές υπέστησαν ένα μικρό σοκ από την ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου προειδοποίησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμαστεί για Brexit χωρίς συμφωνία, αφού οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για μια νέα εμπορική συμφωνία δεν έχουν πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο.

Στη Wall Street, οι επενδυτές βρέθηκαν ανάμεσα στις αρνητικές ειδήσεις για συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19 σε πολλές πολιτείες και την πολύ αισιόδοξη ανακοίνωση της Pfizer για σημαντική πρόοδο στις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Πρωταγωνίστρια της ημέρας η μετοχή της Tesla που κατέγραψε άνοδο 5% και έγινε η μεγαλύτερη αυτοκινητικοβιομηχανία στον κόσμο από πλευράς κεφαλαιοποίησης με 206,5 δισεκατομμύρια δολλάρια, ξεπερνώντας την Toyota που βρίσκεται στα 202 δισεκατομμύρια. Στις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας και η απόφαση του γνωστού και στην Ελλάδα επενδυτή Τζον Πόλσον να συρρικνώσει και να κάνει καθαρά ιδιωτική την επενδυτική του εταιρεία.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, καθώς μειώθηκαν δραστικά τα αποθέματα. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,8% και έκλεισε στα 42,0 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 39,8 δολλάρια το βαρέλι με άνοδο 1,4%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1250 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή άνοδο. Ο χρυσός σημείωσε νέα άνοδο και έκλεισε στα 1.799,90 δολλάρια η ουγγιά. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε nνέα πτώση και έκλεισε στο 1,171%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με άνοδο 0,2%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης έπεσε κατά 0,05%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 0,4%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 0,2%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,2%, το Μιλάνο στο -0,2%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 0,1%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641,43 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,40%. Οι Τράπεζες ενισχύθηκαν και πάλι, με εξαίρεση την Πειραιώς και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 1,7%. Η Alpha Bank στο +3,2%, την Τράπεζα Πειραιώς  στο -3,8%, την Εθνική στο +2,5% και την Eurobank στο +2,2%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο +0,7%, η Μυτιληναίος στο +1,4%, τα Ελληνικά Πετρέλαια στο -0,3%, τη Motor Oil στο +3,8% και την Aegean σε θετικό έδαφος στο +1,9%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε στις 25,734.97 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 0,30%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 3,115.86 μονάδες, με άνοδο κατά 0,50%, και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 10,154.63 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,95%.