Η αναζωπύρωση της πανδημίας θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη

Από το Kappa Newsdesk

Σε κίνδυνο τίθεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τη σοβαρή αναζωπύρωση της πανδημίας της COVID-19, καθώς σε πολλές χώρες σημειώνονται νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων της νόσου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται περιοριστικά μέτρα σε αρκετές ομοσπονδιακές πολιτείες, καθώς την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς 55.400 άνθρωποι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Τα θετικά νέα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα και τις έρευνες για εμβόλιο δεν κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις βάσιμες πλέον ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη η αρνητική πορεία της πανδημίας. Εν μέσω αυτού του κλίματος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγήθηκαν σε πτώση, ενώ πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του πετρελαίου, ενώ ανοδικά κινήθηκε η ισοτιμία του δολλαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων. Στη Wall Street δεν υπήρξε συνεδρίαση λόγω της εθνική εορτής της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

Ήρθε η ώρα της μεγάλης διόρθωσης;

Ορισμένοι αναλυτές πλέον θεωρούν ότι εάν η πανδημία συνεχίσει να πλήττει τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες αγορές, είναι πιθανό να δούμε μια σημαντική διόρθωση στις τιμές των μετοχών, καθώς οι κεντρικές Τράπεζες και οι Κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στα όρια των παρεμβάσεων που μπορούν να κάνουν.  Είναι χαρακτηριστικό ότι θεσμικοί παράγοντες αναφέρουν πλέον ανοικτά ότι το decoupling των τιμών των μετοχών από την πορεία της πραγματικής οικονομίας αποτελεί μια συστημική ανισορροπία που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. “Ο φόβος μιας μεγάλης πτώσης στις τιμές των μετοχών συνεχίζει να στοιχειώνει τις αγορές. Η ευκαιρία επίσης να εμπλακεί κανείς σε ευρωπαϊκούς τίτλους δείχνει κάπως περιορισμένη”, σημείωσε ο Τόμας Φλέρυ, υπεύθυνος νομισματικής στρατηγικής της UBS Global Wealth Management, σε σημείωμά του προς τους πελάτες του επενδυτικού φορέα.

Μέρκελ: Ο χρόνος πιέζει για το Ταμείο Ανάκαμψης και κάθε μέρα μετράει

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας στην Άνω Βουλή της Γερμανίας, είπε πως “ο δρόμος είναι τραχύς και θα χρειαστεί πολλή καλή θέληση και διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές για να επιτύχουμε τον στόχο, αλλά δεδομένων των οικονομικών εξελίξεων, ο χρόνος πιέζει και κάθε μέρα μετράει”.

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο πήραν και ιδεολογική και κομματική χροιά την Παρασκευή, καθώς ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε πως το κόμμα του θα στηρίξει τη δημιουργία του Ταμείου αλλά δεν θα δεχθεί να δοθούν χρήματα στην Ισπανία για να ικανοποιήσουν οι Ποδέμος τις προεκλογικές τους εξαγγελίες. Στον Βαυαρό πολιτικό απάντησε η επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία, λέγοντας πως ο επικεφαλής του EPP Group έχει “μανία” με την ισπανική Κυβέρνηση και πως επηρεάζεται από τις κομματικές διαθέσεις της ισπανικής αντιπολίτευσης και ειδικά του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος.

Commodities, ομόλογα, νομίσματα

Το πετρέλαιο σημείωσε πτώση, καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19 εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης και της ζήτησης σε καύσιμα. Το αργό Brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε πτώση 0,9% και έκλεισε στα 42,8 δολλάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Αυγούστου έκλεισε στα 40,3 δολλάρια το βαρέλι με πτώση 0,9%. Το ευρώ έκλεισε στα 1,1250 δολλάρια, σημειώνοντας μικρή άνοδο. Ο χρυσός σημείωσε πτώση και έκλεισε στα 1.787,60 δολλάρια η ουγγιά. Η τουρκική λίρα υποχώρησε στις 6,8623 λίρες ανά δολλάριο ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμό που έφτασε το 12,6% τον Ιούνιο. Το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε νέα πτώση και έκλεισε στο 1,153%.

Τα χρηματιστήρια

Ο δείκτης Stoxx 600 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών έκλεισε με πτώση 0,8%, ο δείκτης STOXXE των εταιρειών της Ευρωζώνης ανέβηκε κατά 0,2%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX-30 σημείωσε πτώση κατά 0,6%, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έπεσε κατά 1,3%, το Παρίσι έκλεισε στο -0,8%, το Μιλάνο στο -0,8%, ενώ η Μαδρίτη είχε πτώση κατά 1,3%.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 658,55 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,52%, καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών προχώρησε σε profit taking μετά την άνοδο της Πέμπτης. Οι Τράπεζες πιέστηκαν και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Η Alpha Bank στο -2,3%, την η Τράπεζα Πειραιώς  στο -1,1%, την Εθνική στο -1,7% και την Eurobank στο -0,4%. Από τους μη τραπεζικούς τίτλους, η Lamda Development έκλεισε στο -2,6%, η Μυτιληναίος στο -0,3%, τα Ελληνικά Πετρέλαια αμετάβλητα, τη Motor Oil στο +2,7% και την Aegean σε αρνητικό έδαφος στο -1,3%.