Φάκελοι FinCEN: Διακίνηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από εγκληματικές δραστηριότητες

Από το Kappa Newsdesk

Παρ’ όλα τα μέτρα καταπολέμησης της διακίνησης κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, πολλές διεθνείς Τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικές μεθόδους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, με αποτέλεσμα τη διακίνηση τα προηγούμενα χρόνια ποσών άνω των δυο τρισεκατομμυρίων δολαρίων από εγκληματικές οργανώσεις. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη των ‘Φακέλων FinCEN’ από τον αμερικανικό ενημερωτικό ιστότοπο Buzzfeed News και τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η αποκάλυψη βασίζεται σε χιλιάδες αναφορές διεθνών Τραπεζών προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN), μια υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι συγκεκριμένες αναφορές αφορούν ύποπτες χρηματο-οικονομικές συναλλαγές (suspicious activity reports, SARs), τις οποίες καταγράφουν τα αρμόδια τμήματα ελέγχου των Τραπεζών και στη συνέχεια διαβιβάζονται στη FinCEN για αξιολόγηση και πιθανές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Η δημοσιογραφική έρευνα, την οποία διεξήγαγε η δημοσιογραφική ομάδα της ICIJ, ανέδειξε δεκάδες περιπτώσεις προφανούς ξεπλύματος μαύρου χρήματος αξίων εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά το διάστημα των ετών 1999 και 2017. Φαίνεται πλέον πως η εξειδίκευση των εγκληματικών οργανώσεων στη νομιμοφανή διακίνηση των μαύρων κεφαλαίων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, που οι διωκτικές αρχές δυσκολεύονται να στοιχειοθετήσουν νομικά κάποιο ποινικό αδίκημα και να μπλοκάρουν τις συγκεκριμένες χρηματοροές.

Πέντε μεγάλες Τράπεζες στο επίκεντρο των αποκαλύψεων

Σύμφωνα με τους πάνω από 2.100 φακέλους που ανέλυσε η ομάδα της ICIJ, το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης των ύποπτων κεφαλαίων πραγματοποιήθηκε από πέντε μεγάλες διεθνείς Τράπεζες, την HSBC, την JP Morgan, την Deutsche Bank, την Standard Chartered και την Bank of New York Mellon. Οι Τράπεζες με ανακοινώσεις τους ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένοι φάκελοι αφορούν συναλλαγές του παρελθόντος και πως εδώ και χρόνια έχουν εφαρμόσει πολύ αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου των ύποπτων συναλλαγών. Η Deutsche Bank ανέφερε συγκεκριμένα: “Έχουμε αφιερώσει σημαντικούς πόρους για να να ενισχύσουμε τους ελέγχους και είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στην πλήρωση των καθηκόντων και των υποχρεώσεών μας”.

Το Institute of International Finance (IIF), που αποτελεί την ένωση των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων του κόσμου, ανακοίνωσε πως “οι σημερινές αποκαλύψεις τονίζουν την ανάγκη αλλαγών στην πληροφοριακή διαχείριση του ρίσκου οικονομικών εγκλημάτων. Αλλαγές που θα εδράζονται στην ουσιαστική συνεργασία των δημοσίων και των ιδιωτικών αρχών, στην ενίσχυση της διασυνοριακής ανταλλαγής πληροφοριών σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να βελτιωθεί το διεθνές πλαίσιο καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος”.

Ολιγάρχες, φυγόδικοι απατεώνες και διεφθαρμένοι κρατικοί αξιωματούχοι

Στους Φακέλους FinCEN εμφανίζονται συναλλαγές που σχετίζονται με Ρώσους και Ουκρανούς ολιγάρχες, όπως ο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο Ντμίτρο Φίρτας, ο Ίχορ Κολομόισκι και ο Αντρέι Κλιούγιεφ. Επίσης εμφανίζονται συναλλαγές της φυγόδικης Βουλγάρας επιχειρηματία Ρούγα Ιγκνάτοβα, γνωστής από τη διεθνή απάτη OneCoin, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ Πολ Μάναφορτ, ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζάραμπ, γνωστός από την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού ανάμεσα στην τουρκική κρατική Τράπεζα Halkbank και το Ιράν και ο Βενεζουελάνος ολιγάρχης του καθεστώτος Τσάβεζ-Μαδούρο Αλεχάντρο Θέμπαλος Χιμένεθ.