Ιμπραήμ Κάλιν: Στη βάση των προηγούμενων διευρευνητικών και οι νέες συνομιλίες με την Ελλάδα

Από το Kappa Newsdesk

Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που εκκινούν σε λίγες ημέρες και πάλι μετά από τέσσερα χρόνια, θα αποτελέσουν συνέχεια των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν το 2002 και διακόπηκαν το 2016, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και σύμβουλος του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Κάλιν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν το 2002, διακόπηκαν το 2016 μετά από 60 συναντήσεις, καθώς “η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επικαλεστεί αδυναμία συνέχισης αυτών των συνομιλιών”, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει “έτοιμος να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις”. “Οι συνομιλίες θα αρχίσουν αυτή την εβδομάδα ως αποτέλεσμα των διεργασιών του [τουρκικού] υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως, της ισχυρής διπλωματικής κινητικότητας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου, των ηγετών της ΕΕ, της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων. Φτάσαμε σε μια συμφωνία. Τώρα ο 61ος γύρος των συνομιλιών θα συνεχίσει ακριβώς από εκεί που διεκόπη. Όποια θέματα υπήρχαν προηγουμένως, θα συζητηθούν”, ανέφερε ο Κάλιν.

“Θα πραγματοποιηθούν και πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις”

Ο Κάλιν επισήμανε ότι παράλληλα με τις διερευνητικές συνομιλίες θα υπάρξουν και “ακόμη δύο” σημαντικά επίπεδα διαπραγμάτευσης, με το ένα από αυτά είναι οι “πολιτικές διαβουλεύσεις”, μια διαδικασία που, όπως είπε, θα αφορά τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό, από την ασφάλεια των συνόρων μέχρι το ζήτημα των μειονοτήτων. Επιπλέον, ο Κάλιν έκανε λόγο και για σειρά επαφών μεταξύ των δύο μερών, στο πλαίσιο των “Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” μεταξύ [Ελλήνων και Τούρκων] στρατιωτών. Όπως είπε, αυτές θα έχουν στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα αλλά και στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ημερομηνία της επόμενης διερευνητικής συνομιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν έχει ακόμη οριστεί, ενώ τόνισε πως τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΕΕ “θα πρέπει να εκτιμήσουν” πως ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον διάλογο. Υπενθύμισε πως πριν από ενάμιση μήνα Τουρκία και Ελλάδα ήταν έτοιμες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με τη συνάντηση να αναβάλλεται με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες. “Ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε και πάλι κάτι παρόμοιο”, είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.