Από το Kappa Newsdesk
Έντονες μάχες έχουν ξεσπάσει από το πρωί της Κυριακής μεταξύ των αρμενικών και των αζέρικων στρατιωτικών δυνάμεων στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο, με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούνται εκατέρωθεν για την έναρξη των εχθροπραξιών.
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα και κήρυξε γενική επιστράτευση, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν ότι εξαπέλυσε επίθεση με πυροβολικό και ελικόπτερα κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατοικείται από Αρμένιους, ενώ ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ απηύθυνε διάγγελμα κατηγορώντας την Αρμενία ότι η πράξεις της αποτελούν έναν “νέο πόλεμο για νέα εδάφη” και πως η Αρμενία “θα δει τα πικρά αποτελέσματα των συνεχών προκλήσεων” κατά του Αζερμπαϊτζάν και πως η Αρμενία έχει επιβάλει κατοχή [στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ] και “αυτή η κατοχή πρέπει να τερματιστεί και θα την τερματίσουμε”.
Οι στρατιωτικές αρχές του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση “ως απάντηση στους βομβαρδισμούς” κατά μήκος της λεγόμενης “γραμμής επαφής” που χωρίζει τις δυνάμεις των Αρμενίων και των Αζέρων στην πρώτη γραμμή αυτής της μακροχρόνιας σύγκρουσης που ξεκίνησε το 1988.
Και οι δύο πλευρές ανέφεραν θανάτους αμάχων από τους βομβαρδισμούς, ενώ το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανακοίνωσε πως τα δυνάμεις της χώρας κατέρριψαν δύο ελικόπτερα του Αζερμπαϊτζάν και κατέστρεψαν τρία τεθωρακισμένα ως απάντηση σε επίθεση σε οικισμούς αμάχων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας της περιοχής, Στεπανακέρτ. “Η απάντησή μας θα είναι αναλογική και η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για την κατάσταση”, ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του “έχουν τον πλήρη έλεγχο της επιχειρησιακής κατάστασης”.
Αυξανόμενη ένταση
Οι συγκρούσεις μεταξύ των χωρών του νότιου Καυκάσου έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες. Στα μέσα Ιουλίου υπήρξαν και πάλι συγκρούσεις με αεροσκάφη και βαριά πυροβολικό που διήρκεσαν 24 ώρες, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων, κυρίως στρατιωτών και από τις δύο πλευρές, αλλά και τουλάχιστον ενός αμάχου, στη χειρότερη μάχη από το 2016. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν Μπακού με αίτημα την απελευθέρωση της περιοχής από την Αρμενία.

Μισέλ: Άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και έναρξη διαπραγματεύσεων
Στις εξελίξεις στον νότιο Καύκασο παρενέβη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δηλώνοντας πως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. “Οι στρατιωτικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν επειγόντως, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ο μόνος δρόμος είναι η άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προϋποθέσεις.”
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί σε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, αποκλιμάκωση και πιστή τήρηση της εκεχειρίας. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ πρέπει να συμβεί άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις”.
Μια τοπική σύγκρουση με διεθνείς διαστάσεις
Η τοπική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει και σοβαρές διεθνείς διαστάσεις, καθώς το Αζερμπαϊτζάν στηρίζει ενεργά η Τουρκία, ενώ η Αρμενία έχει τη στήριξη της Ρωσίας και άλλων χωρών, όπως η Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η σχεδόν εχθρική υποδοχή του Αζέρου Προέδρου Αλίγιεφ προς τον νέο Έλληνα πρέσβη στη χώρα Νικόλαο Πιπερίγκο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία σχεδιάζει την αποστολή στην περιοχή Σύρων ισλαμιστών ανταρτών από τη βόρεια Συρία.
Στις εξελίξεις παρενέβη, όπως ήταν αναμενόμενο το σύνολο σχεδόν της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να δηλώνει πως “η Αρμενία έδειξε με τις νέες επιθέσεις της κατά του Αζερμπαϊτζάν πως αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το τουρκικό έθνος στέκεται δίπλα στους Αζέρους αδερφούς μας, όπως πάντα”. Ο Τούρκος ηγέτης κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα για διπλά μέτρα και σταθμά και κάλεσε “τον αρμενικό λαό να υπερασπιστεί το μέλλον του απέναντι στην ηγεσία του” και κάλεσε “όλο τον κόσμο” να σταθεί δίπλα στο Αζεερμπαϊτζάν “¨ενάντια στην κατοχή και την καταπίεση”. Ανακοίνωσε επίσης ότι κάλεσε τηλεφωνικά τον “αδερφό” του Ιλχάμ Αλίγιεφ και τον διαβεβαίωση για το δόγμα “ένα έθνος, δυο κράτη”, το οποίο ενώνει την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.