Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Παραβίαση από τη Βρετανία της συμφωνίας για το Brexit

Από το Kappa Newsdesk

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα πως η Κομισιόν απέστειλε στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιητική επιστολή περί παραβίασης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία Αποχώρησης [Withdrawal Agreement], σηματοδοτώντας την έναρξη επίσημης διαδικασίας παράβασης κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στη συγκεκριμένη επιστολή.

Η διαδικασία παράβασης από την Ένωση ξεκίνησε λόγω του επίμαχου σχεδίου νόμου “για την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου”, με το οποίο η Κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον καταργεί στην πράξη το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, καθώς με τις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου θα επιτρέπεται στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να αγνοήσουν τη νομική ισχύ των βασικών διατάξεων του πρωτοκόλλου βάσει της Συμφωνίας Αποχώρησης. Υπουργοί της Κυβέρνησης Τζόνσον έχουν παραδεχθεί ότι ο εν λόγω νόμος παραβιάζει το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας πως έχουν καθήκον να διαφυλάξουν την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημαίνοντα στελέχη και βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, όπως η πρώην Πρωθυπουργός Τερέσα Μέι, έχουν καυτηριάσει το επίμαχο σχέδιο νόμου, λέγοντας πως η συνειδητή παραβίαση διεθνών συμφωνιών θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του Ηνωμένου Βασιλείου και θα διακινδυνεύσει την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε τελικά την Τετάρτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, με ψήφους 340 υπέρ και 256 κατά, και οδεύει πλέον προς έγκριση από τη Βουλή των Λόρδων, όπου αναμένεται επίσης να υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Κυβέρνηση Τζόνσον “αθέτησε την υποχρέωσή της να ενεργεί καλόπιστα”, καθώς το βρετανικό σχέδιο νόμου παραβιάζει ευθέως το άρθρο 5 της Συμφωνίας Αποχώρησης, το οποίο ορίζει πως “η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης, και να απόσχουν από τη λήψη κάθε μέτρου ικανού να διακυβεύσει την επίτευξη των εν λόγω στόχων. Και τα δύο μέρη δεσμεύονται από την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας για την εκτέλεση των καθηκόντων που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης”.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Η Κυβέρνηση Τζόνσον ισχυρίζεται πως οι συγκεκριμένες πρόνοιες του νομοσχεδίου λειτουργούν αποκλειστικά ως ασφαλιστική δικλείδα για την εσωτερική ενότητα και πως εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μετά την 31 Δεκεμβρίου, τότε οι επίμαχες διατάξεις δεν θα έχουν πρακτική σημασία. Η Κυβέρνηση της Ιρλανδίας όμως, η οποία φοβάται ότι ένα ασύντακτο Brexit, σε συνδυασμό με τον νέο βρετανικό εμπορικό νόμο, θα οδηγήσει νομοτελειακά σε επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία και θα τεθεί σε κίνδυνο η “Συμφωνία Ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής”.

Η δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: