Μακρόν στο Al Jazeera: Πολύ επιθετική η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Από το Kappa Newsdesk

Ως “πολύ επιθετική” και “απαράδεκτη” χαρακτήρισε ο Εμανουέλ Μακρόν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό κανάλι του Κατάρ Al Jazeera. O Γάλλος Πρόεδρος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επιδεικνύει “εριστική στάση απέναντι στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ” και ανέφερε πως “οι αυτοκρατορικές τάσεις της Τουρκίας δεν είναι καλό πράγμα για τη σταθερότητα της περιοχής”. Ο Μακρόν καταδίκασε επίσης τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία και την απροθυμία της να τηρήσει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Αποκλιμάκωση υπό όρους

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως το Παρίσι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί “μόνο εάν ο Τούρκος Πρόεδρος σέβεται τη Γαλλία, σέβεται την Ευρωπαϊκή Ένωση, σέβεται τις αξίες της και σταματήσει να λέει ψέματα και να προσβάλλει “. “Τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτα. Δεν είναι τρόπος η οργή και η προσβολή”.

“Κατανοώ τα συναισθήματα των μουσουλμάνων για τα σκίτσα, αλλά θα συνεχίσω να προασπίζω την ελευθερία του λόγου”

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνέντευξή του εκτενώς στην κρίση που έχει προκληθεί από την αποτρόπαια δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πετύ και τα σατιρικά σκίτσα για τον Προφήτη Μωάμεθ στο περιοδικό Charlie Hebdo και εξέφρεσε την επιθυμία να αποκλιμακωθεί η ένταση. “Μπορώ να καταλάβω ότι οι άνθρωποι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα, αλλά δεν θα δεχτώ ποτέ ότι η βία μπορεί να δικαιολογηθεί. Καταλαβαίνω τα συναισθήματα που προκαλεί, τα σέβομαι. Αλλά θέλω να καταλάβετε τον ρόλο που έχω. Ο ρόλος μου είναι να ηρεμήσω τα πράγματα, όπως κάνω εδώ, αλλά ταυτόχρονα είναι και να προστατεύσω αυτά τα δικαιώματα”, είπε ο Μακρόν, και δεσμεύθηκε ότι θα υπερασπίζεται πάντα “την ελευθερία του λόγου, της γραφής, της σκέψης και του σχεδιασμού σκίτσων” στη Γαλλία.

Ο Μακρόν υποστήριξε πως οι αρνητικές αντιδράσεις σε πολλές μουσουλμανικές χώρες είναι αποτέλεσμα fake news και διαστρέβλωσης των δηλώσεών του, επειδή οι άνθρωποι πίστεψαν εσφαλσμένα ότι εκείνος υποστηρίζει τα σκίτσα για τον Προφήτη Μωάμεθ. “Τα σκίτσα δεν είναι έργο της Κυβέρνησης, αλλά προέκυψαν από ανεξάρτητες εφημερίδες που δεν είναι συνδεδεμένες με την Κυβέρνηση”, είπε ο Μακρόν.

“Όχι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ, ναι στο πεφωτισμένο Ισλάμ”

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπερασπίστηκε τα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική Κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού, λέγοντας πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί με στόχο τη δημιουργία ενός “πεφωτισμένου Ισλάμ”. “Σήμερα στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που στρεβλώνουν το Ισλάμ και στο όνομα αυτής της θρησκείας που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται, σκοτώνουν, σφαγιάζουν… σήμερα υπάρχει βία που ασκείται από ορισμένα εξτρεμιστικά κινήματα και άτομα στο όνομα του Ισλάμ”, δήλωσε ο Μακρόν. “Φυσικά αυτό είναι ένα πρόβλημα πρωτίστως για το Ισλάμ, επειδή οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα”, πρόσθεσε. “Περισσότερο από το 80% των θυμάτων της τρομοκρατίας είναι μουσουλμάνοι και αυτό είναι πρόβλημα για όλους μας.”