Τα τελευταία προγνωστικά για τις εκλογές στις ΗΠΑ και οι πιθανότητες για “trifecta”

Γράφει ο Γιάννης Κουτσομύτης

Φτάσαμε λοιπόν αισίως στην πιο σημαντική πολιτικά ημέρα των τελευταίων ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 50~60 εκατομμύρια περίπου πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για την τελευταία και κρίσιμη πράξη μιας εκλογικής αναμέτρησης που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι πριν ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα σήμερα το πρωί, είχαν ήδη ψηφίσει είτε με επιστολική ψήφο, είτε με πρώιμη προσέλευση πάνω από 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Τα δυο τρίτα δηλαδή των δυνητικών ψηφοφόρων είχαν ήδη ψηφίσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Ο τεράστιος αριθμός συμμετοχής μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας θεωρείται από αναλυτές ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργοποίηση Δημοκρατικών ψηφοφόρων, και ιδίως Αφροαμερικανών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ελπίζουν κυρίως στην προσέλευση μεγάλου αριθμού δικών τους οπαδών στη σημερινή φυσική διαδικασία για να μπορέσουν να καλύψουν το προβάδισμα που θεωρείται ότι έχουν επιτύχει οι Δημοκρατικοί στις επιστολικές ψήφους και την πρώιμη ψηφοφορία.

Τα τελευταία προγνωστικά για την προεδρική εκλογή

Υπό αυτές τις συνθήκες βέβαια, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αλλά οι εκλογολόγοι, οι αναλυτές αλλά και οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι Τράπεζες δημοσίευσαν προβλέψεις με βάση ποσοστά πιθανοτήτων για την προεδρική εκλογή, αλλά και τις σημαντικές αναμετρήσεις για 35 έδρες από τις 100 της Γερουσίας και για το σύνολο των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο γνωστός εκλογολόγος Νέιτ Σίλβερ που διευθύνει τον ιστότοπο FiveThirtyEight, δίνει 89% πιθανότητες νίκης στον Μπάιντεν, έναντι 10% στον Τραμπ, θεωρώντας ότι πολλά θα κριθούν από την αναμέτρηση στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Στην κρίσιμη αυτή πολιτεία, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μπάιντεν να προηγείται με 6 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά μέσα στα περιθώρια στατιστικού λάθους.

Οι περισσότεροι αναλυτές και εκλογικοί ιστότοποι δίνουν στον Μπάιντεν πιθανότητες νίκης πάνω από 85%, με την πλειοψηφία των αναλυτών να ανεβάζει το ποσοστό σε πάνω από 90%. Το Decision Desk HQ δίνει ποσοστό 86%, το JHK Forecasts δίνει 89,9%, ο New Statesman 90,4%, το Electoral Polls 95,2%, ο Economist 96%, ενώ το Race to the WH δίνει 99%.

Οι πιθανότητες για το πολυπόθητο “trifecta”

Πέρα όμως από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, τα δυο κόμματα δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα για το Κογκρέσο, καθώς μια πιθανή κυριαρχία και στην Προεδρία αλλά και στα δυο νομοθετικά σώματα θα δώσει τεράστια πολιτική ισχύ και ευρύτατες δυνατότητες χάραξης πολιτικής. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά, οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυρές πιθανότητες να επιτύχουν το “trifecta”, να κερδίσουν δηλαδή και τον Λευκο Οίκο, και την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Σύμφωνα με τον Νέιτ Σίλβερ, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο φτάνουν το 76%, ενώ η πρόβλεψη που κάνει το πρακτορείο Reuters μαζί με το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κάνει λόγο για 55 έδρες στη Γερουσία για τους Δημοκρατικούς και καθαρή πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τεράστιο ζήτημα ο χρόνος καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων

Το γεγονός ότι σε αρκετές πολιτείες η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα ξεκινήσει μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων το βράδυ της Τρίτης, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη διαδικασία για την αναγνώριση του τελικού αποτελέσματος, τόσο για την Προεδρία, όσο και για τα δυο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Όσο πάντως και να προσπαθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εντυπώσεις ανακοινώνοντας από το βράδυ της Τρίτης ότι νίκησε, βασιζόμενος μόνο στα αποτελέσματα της κάλπης της Τρίτης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο τελικά να αμφισβητηθεί. Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και ανώτατα δικαστήρια σε ομόσπονδες πολιτείες έχουν ορίσει ένα αρκετά σαφές πλαίσιο για το πως και μέχρι πότε θα γίνει η καταμέτρηση και όλες σχεδόν οι προσφυγές τις οποίες κατέθεσε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα για να αμφισβητήσει ή να ακυρώσει τις επιστολικές ψήφους έπεσαν στο κενό.

Έστω λοιπόν και αν ο νικητής των εκλογών δεν φανεί ξεκάθαρα από τα ξημερώματα της Τετάρτης, είναι βέβαιο ότι σε μια ή δυο ημέρες θα γνωρίζουμε ποιός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και πως διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες στο Κογκρέσο.