Στη φυλακή του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης ο τέως Πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι

Από το Kappa Newsdesk

Ο τέως Πρόεδρος του Κοσόβου και ιστορικός ηγέτης του UÇK Χασίμ Θάτσι βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης στη φυλακή του Ειδικού Δικαστηρίου στη Χάγη, καθώς δημοσιεύθηκε επίσημα το κατηγορητήριο εναντίον του και εναντίον άλλων τριών ατόμων για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο το 1998~99.

Ο Θάτσι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από την Προεδρία του Κοσόβου το πρωί της Πέμπτης μόλις ενημερώθηκε από τις αρχές του Ειδικού Δικαστηρίου ότι επισημοποιήθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του ιδίου και άλλων τριών συμπολεμιστών του στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου και πως έπρεπε να παραδοθεί στη Χάγη. Ο 52χρονος Θάτσι, γνωστός και με το nom de guerre ως “Gjarpëri” ή “Φίδι”, μεταφέρθηκε με ειδική πτήση στη Χάγη και τέθηκε αμέσως σε περιορισμό τη φυλακή του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου.

Βαριές κατηγορίες

Ο Ειδικός Κατήγορος του Ειδικού Δικαστηρίου επισημοποίησε το κατηγορητήριο και την ποινική δίωξη κατά του Θάτσι και του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου Κάντρι Βέσελι, του πρώην Προέδρου του Κοσόβου Γιακούπ Κρασνίκι και του βουλευτή Ρετσέπ Σελίμι στις 26 Οκτωβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη αφού είχε οργανωθεί η σύλληψη των κατηγορουμένων.

Ο πρώην ηγέτης του UÇK και οι συμπολεμιστές του κατηγορούνται για σωρεία εγκλημάτων πολέμου, όπως βασανιστήρια και μαζικές δολοφονίες, απάνθρωπη μεταχείριση, παράνομη ή αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, καθώς και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όπως απαγωγές και εξαφανίσεις προσώπων από το Μάρτιο του 1998 έως τον Σεπτέμβριο του 1999. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ειδικού Δικαστηρίου “τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται φέρεται να έλαβαν χώρα σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στο Κουκές και το Τσαχάν στη Βόρεια Αλβανία, και διαπράχθηκαν από μέλη του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου” (UÇK) εναντίον εκατοντάδων αμάχων και ατόμων που δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες. Στα θύματα περιλαμβάνονται άτομα τα οποία οι κατηγορούμενοι υποψιάζονταν ότι αντιτίθενται στο UÇK και αργότερα στην προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, συγκεκριμένα: α) πληθυσμοί Σέρβων και Ρομά, β) Καθολικοί, γ) πολίτες που φέρονταν να συνεργάζονται με Σερβικές αρχές ή που φέρονταν να αλληλεπιδρούν με Σέρβους, δ) Αλβανοί που συνδέονταν ή υποστήριζαν τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου ή άλλα κόμματα που θεωρούνταν αντι-UÇK, ε) Αλβανοί που δεν εντάχθηκαν ή υποστήριξαν το UÇK, και στ) άτομα με διασυνδέσεις που θεωρούνταν αντι-UÇK.”

Οι τέσσερεις κατηγορούμενοι αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου την Παρασκευή ή τη Δευτέρα για να τους αναγνωσθεί το κατηγορητήριο και αναμένεται να αρνηθούν τις κατηγορίες.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο συγκροτήθηκε το 2015 για να διερευνήσει τυχόν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο από τον Ιανουάριο του 1998 έως και τον Δεκέμβριο του 2000. Το Ειδικό Δικαστήριο λειτουργεί με βάση το ποινικό δίκαιο του Κοσόβου αλλά απαρτίζεται αποκλειστικά από διεθνείς δικαστές και κατηγόρους.

Χαιρετίζουν την φυλάκιση Θάτσι οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν τη δίωξη και φυλάκιση του Θάτσι και των συνεργατών του. Η εκπρόσωπος για τα Βαλκάνια της Διεθνούς Αμνηστίας Γελένα Σέσαρ δήλωσε πως η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου “φέρνει ελπίδα για χιλιάδες θύματα του πολέμου του Κοσόβου, την οποία ανέμεναν επί δυο δεκαετίες όσον αφορά τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των αγαπημένων τους προσώπων.

Συγγενείς των θυμάτων θα παραστούν ως πολιτική αγωγή στη δίκη κατά του Θάτσι και των συμπολεμιστών του και ο Ειδικός Κατήγορος έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς όλους τους συγγενείς θυμάτων του πολέμου να έρθει σε επαφή με το Ειδικό Δικαστήριο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κατηγορητήριο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά του Χασίμ Θάτσι: