Επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 18~24 μαχητικών F-35

Από το Kappa Newsdesk

Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας απέστειλε επίσημο έγγραφο αίτημα (“Letter Of Request” – LOR) προς την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προμήθεια 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 της Lockheed Martin.

Το ελληνικό αίτημα έρχεται σε συνέχεια του αιτήματος για πληροφορίες (“Letter Of Request For Price And Availability”) που είχε αποστείλει στις ΗΠΑ η προηγούμενη Κυβέρνηση το 2017, στο οποίο οι αμερικανικές αρχές ανταποκρίθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αποστέλλοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για το εκτιμώμενο κόστος ανά αεροσκάφος και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό αίτημα, το οποίο απεστάλη προ δέκα ημερών, υπογράφει ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών & Επενδύσεων του ΥΕΘΑ Θεόδωρος Λάγιος, και αφορά στην προμήθεια 18 έως 24 αεροσκαφών, είτε καινούργιων, είτε ελαφρώς μεταχειρισμένων, με παράκληση για όσο το δυνατόν πιο σύντομη παράδοση. Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, η τελική απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για την αγορά “θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων, όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών”.

“Παράθυρο δημοσιονομικής ευκαιρίας το 2021”

Το Υπουργείο Άμυνας θέτει προς την αμερικανική Κυβέρνηση ως σημαντική προτεραιότητα για την αγορά τη δυνατότητα παράδοσης όσο το δυνατόν περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών εντός του 2021, ώστε να γίνει χρήση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, “λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021“, και “θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον“.

Αεροπορικό οπλοστάσιο με F-35, Rafale, F-16 Viper και εκσυγχρονισμένα Mirage 2000-5 Mk2

Η συγκεκριμένη αγορά, εάν τελικά ολοκληρωθεί, οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση της ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού θα έρθει να προστεθεί στην προμήθεια 18 μαχητών Rafale, τον εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου αριθμού των F-16 σε επίπεδο Viper και τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 σε επίπεδο 2000-5 Μκ2.