Βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ

Από το Kappa Newsdesk

Υλοποίησαν τελικά η Ουγγαρία και η Πολωνία την απειλή τους να θέσουν βέτο στο νέο σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουλίου, λόγω της ρύθμισης για εξάρτηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κατάσταση του κράτους δικαίου στις λήπτριες χώρες.

Στη συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η γερμανική προεδρία είχε θέσει, μεταξύ άλλων, τα τρια βασικά ζητήματα που αφορούν στην οικονομική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού: το νέο Πολυτετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ένωσης ύψους 1,74 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη συμφωνία για την τήρηση του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη ως προϋπόθεση για τις εκταμιεύσεις και το νέο σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέτο στο ΠΔΠ και το σύστημα των ιδίων πόρων

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες που ήταν παρόντες στο Συμβούλιο, η Ουγγαρία και η Πολωνία “εξέφρασαν επιφυλάξεις” για το Πολυτετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο “σε ένα σημείο”, “χωρίς να απορρίψουν την ουσία της συμφωνίας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας Σεμπάστιαν Φίσερ. “Επιφυλάξεις” επίσης εξέφρασαν η Ουγγαρία και η Πολωνία στο νέο σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έτσι τα δυο αυτά καίρια ζητήματα παρέμειναν σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο.

Ουγγαρία: Η ευθύνη [για το βέτο] βαραίνει εκείνους που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση

Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ του την Παρασκευή το Kappa News, οι δυο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που τελούν υπό καθεστώς παραβίασης του ευρωπαϊκού δικαίου στον τομέα του κράτους δικαίου, είχαν προϊδεάσει ότι δεν θα εγκρίνουν το ΠΔΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, εάν δεν αλλάξει η συμφωνία που έκλεισε στις 10 Νοεμβρίου ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου γύρω από τη διασύνδεση της εκταμίευσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με το “καλώς έχειν” στο επίπεδο του κράτους δικαίου των κρατών-μελών. Ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς δήλωσε τη Δευτέρα πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ότι “το βάρος της ευθύνης βαραίνει εκείνους που προκάλεσαν αυτήν την κατάσταση, παρ’ όλη την ξεκάθαρα εκπεφρασμένη θέση της Ουγγαρίας”.

Κίνδυνος σημαντικής καθυστέρησης στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων

Η σημερινή εξέλιξη, παρ’ ότι εν πολλοίς αναμενόμενη, είναι πιθανόν να προκαλέσει τη σοβαρή καθυστέρηση της εκταμίευσης των πόρων που προορίζονται για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Το θέμα είναι πιθανό να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης, αν και δεν θεωρούνται σημαντικές οι πιθανότητες να βρεθεί λύση σε αυτή τη διένεξη σε σύντομο χρονικό διάστημα.