Από το Kappa Newsdesk
Εύσημα στην Ελλάδα αποδίδει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, αλλά κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η κρίση στους ισολογισμούς των Τραπεζών και τον τομέα του τουρισμού.
Η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας του ΔΝΤ
Το Διοικητικό Σύμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας την οποία συνέταξε το κλιμάκιο των τεχνοκρατών του ΔΝΤ, το οποίο επισκέφθηκε την Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Η 68σελιδη έκθεση αποδίδει εύσημα στην ελληνική Κυβέρνηση για τα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας στο πρώτο κύμα, όπως και για τα δημοσιονομικά μέτρα αντιμετώπισης των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στην Οικονομία. Τα στελέχη του Ταμείου αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που περιόρισαν την εξάπλωση της νόσου, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Οικονομίας περιόρισαν τη συρρίκνωση της Οικονομίας.
Ιδιαιτέρως σημαντική θεωρεί το Ταμείο τη στήριξη που έλαβε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η “εξαιρετική στήριξη της ΕΕ και της ΕΚΤ επέτρεψαν στην Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ η συνδρομή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) έκανε πιο ήπιο το πλήγμα στις Τράπεζες”.

Μακροοικονομική κατάρρευση το 2020, βελτίωση το 2021
Η έκθεση περιγράφει με μελανά χρώματα την μακροοικονομική κατάσταση για το 2020, αναφέροντας πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα υποχωρήσει το 2020 κατά 9,5% (από ανάπτυξη κατά 1,9% το 2019), η ανεργία θα ανέβει στο στο 18,9% από 17,3% πέρυσι, το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης θα εκτοξευθεί στο 9,8% του ΑΕΠ και το πρωτογενές έλλειμμα στο 6,8%, το παραγωγικό κενό να αυξάνεται στο -11,9%, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών θα φτάσει το 7,5% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα εκτοξευθεί στο 202,7% από 181,1% το 2019.
Το Ταμείο προβλέπει ανάκαμψη για το 2021 σε ποσοστό 5,7% επί του ΑΕΠ, υποχώρηση της ανεργίας στο 17,5%, μείωση του γενικού ελλείμματος στο 4,3% και του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,3%, μείωση του παραγωγικού κενού στο -7,5%, μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών στο 4,1% του ΑΕΠ και υποχώρηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο 193,4%.
Κώδωνας κινδύνου για τις Τράπεζες
Ως μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική Οικονομία βλέπει το Ταμείο την επιδείνωση των ισολογισμών των συστημικών Τραπεζών, ως αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της πιθανής αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. “Ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να προκύψει στον τραπεζικό τομέα, εάν λήξουν πρόωρα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και η υποστηρικτική συνδρομή του SSM. Για το λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως “τα μέτρα στήριξης των Τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει σταδιακά να αντικατασταθούν από περισσότερο εξειδικευμένες λύσεις για δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσκολία.” Το Ταμείο προτείνει μια περισσότερο συνολική προσέγγιση στις χρόνιες αδυναμίες των Τραπεζών και τη σύνταξη μιας μελέτης κόστους-οφέλους για την bad bank που σχεδιάζεται για να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ΔΣ του Ταμείου τονίζει πως η αποτελεσματική εφαρμογής του νέου Πτωχευτικού Κώδικα θα είναι κρίσιμη για να οδηγήσει στην αναδιάρθρωση του [ιδιωτικού] χρέους, μειώνοντας παράλληλα τον ηθικό κίνδυνο.
Βιώσιμο το χρέος, εφόσον…
Βιώσιμο θεωρεί το Ταμείο το δημόσιο χρέος, παρ’ όλη την επιβάρυνση της Οικονομίας από την πανδημική κρίση. Τη βιωσιμότητα βοηθούν το μεγάλο “μαξιλάρι” μετρητών και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρει όμως η έκθεση, η διατήρηση της βιωσιμότητας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνέχιση της σημαντικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και την διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ: