Το αμερικανικό Κογκρέσο επαναφέρει δυναμικά το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία

Από το Kappa Newsdesk

Τα δυο νομοθετικά σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου επαναφέρουν δυναμικά το ζήτημα των κυρώσεων προς την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, αυτήν τη φορά μέσω του ομοσπονδιακού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2021, και μάλιστα με ευρεία διακομματική συμφωνία, η οποία μπορεί να αποτρέψει την πιθανή άσκηση βέτο απο τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόβλεψη για κυρώσεις στην Τουρκία εμπεριέχεται στον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών για το δημοσιονομικό έτος 2021, με ρητή αναφορά για ενεργοποίηση του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), ο οποίος αφορά στην επιβολή κυρώσεων σε κυβερνήσεις, φορείς ή άτομα που προμηθεύονται στρατηγικής σημασίας προϊόντα από εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες όπως είναι η Ρωσία.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ρητά πως η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία αποτελεί “σημαντική συναλλαγή” (“significant transaction”) με τη Ρωσία, η οποία αποτελεί παραβίαση του άρθρου 231 του νόμου CAATSA και ζητά από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ την επιβολή πέντε ή και περισσότερων κυρώσεων στην Τουρκία, όπως προβλέπει το άρθρο 235 του σχετικού νόμου.

Βουλευτές και γερουσιαστές από τα δυο νομοθετικά σώματα των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησαν χθες στο σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εισαχθεί για ψήφιση στις ολομέλειες την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πρόβλεψη για κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά έχει εκφράσει αντιρρήσεις για ένα άρθρο που αφορά την μετονομασία στρατοπέδων που φέρουν το όνομα στρατηγών του Νότου από την εποχή του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ απαιτεί να περιληφθεί μια άσχετη διάταξη που θα παύσει την νομική προστασία των επιχειρήσεων του Διαδικτύου από αναρτήσεις και άρθρα τρίτων. Εάν ο Τραμπ κάνει χρήση του βέτου, τότε η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου ή μεμονωμένων διατάξεών του απαιτεί πλειοψηφία δυο τρίτων και στα δυο νομοθετικά σώματα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε για τη συμφωνία στο Κογκρέσο: “Είμαι απίστευτα υπερήφανος που βοήθησα να εξασφαλιστεί η συμπερίληψη στο σχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού της πρόβλεψης να κάνει ο Πρόεδρος Τραμπ αυτό που αρνείτο να κάνει: Να δηλώσει επισήμως εκ μέρους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ πως η Τουρκία παρέλαβε το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400 και γι αυτό θα υποστεί κυρώσεις βάσει του ισχύοντος νόμου”.