Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: “Μη θετική” η αποτίμηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας

Από το Kappa Newsdesk

Ως “μη θετική” κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας το σύνολο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως “όλοι οι Υπουργοί συμφώνησαν πως δεν έχουμε δει κάποια ουσιαστική αλλαγή κατεύθυνσης στη συμπεριφορά της Τουρκίας, και μάλιστα το αντίθετο, σε πολλά σημεία η κατάσταση χειροτέρευσε και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται. Η εκτίμηση των Υπουργών για την κατάσταση είναι μη θετική, και κάθε Υπουργός θα ενημερώσει τον επικεφαλής  της Κυβέρνησής του ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα”.

Δένδιας: Διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του δήλωσε στο Συμβούλιο έγινε “μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου. Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της.” Ο Έλληνας Υπουργός ανέδειξε το ζήτημα του casus belli από την Άγκυρα, λέγοντας πως η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια είναι παντελώς απαράδεκτη, τόνισε πως αφού η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, “η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης”. Ο Νίκος Δένδιας κατέληξε λέγοντας πως στο Συμβούλιο “κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία”.

“Δυσμενές” το κλίμα για την Τουρκία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαλόγων στο Συμβούλιο, το κλίμα για την Τουρκία ήταν “δυσμενές”, και πως δεν υπήρξε ούτε ένας Υπουργός που να είχε μια έστω και ελαφρά διαφοροποιημένη θέση.

Τη σκυτάλη πλέον αναλαμβάνουν οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι οποίοι θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο το πρωί για να προετοιμάσουν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ανάμεσα στα θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι και η σύνταξη του προσχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου για την Τουρκία. Στο αυριανό Συμβούλιο προεδρεύει ο Γερμανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μίκαελ Ροτ, ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.