Αδιέξοδο στο δείπνο Φον ντερ Λάιεν-Τζόνσον — Deadline η Κυριακή για τις συνομιλίες

Από το Kappa Newsdesk

Σε αδιέξοδο κατέληξε και η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τους δυο επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες. “Οι μεγάλες διαφορές παραμένουν” και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στις συνομιλίες αλλά με οριστικό καταληκτικό όριο την Κυριακή.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέδωσε μια ολιγόλογη ανακοίνωση και θα ενημερώσει την Πέμπτη τους Ευρωπαίους ηγέτες για το τι διαμείφθηκε στο δείπνο εργασίας.

Είχαμε μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την κατάσταση σε όλο το φάσμα των εκκερεμών ζητημάτων.
Αποκτήσαμε μια καθαρή κατανόηση των θέσεων της άλλης πλευράς. Αυτές παραμένουν σε μεγάλη απόσταση.
Συμφωνήσαμε ότι οι ομάδες θα πρέπει να συγκληθούν και πάλι και να προσπαθήσουν να επιλύσουν αυτά τα βασικά ζητήματα.
Θα καταλήξουμε σε απόφαση στο τέλος του Σαββατοκύριακου.

Γραφείο Τζόνσον: Παραμένουν πολύ μεγάλα κενά ανάμεσα στις δυο πλευρές

Από το γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού δόθηκε μια άτυπη ενημέρωση, σύμφωνα με την οποία “παραμένουν πολύ μεγάλα κενά ανάμεσα στις δυο πλευρές και είναι ακόμη ασαφές εάν αυτά μπορούν να γεφυρωθούν”. “Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να αφήσει αδιερεύνητη καμία δίοδο προς μια πιθανή συμφωνία”, τονίστηκε από το γραφείο του Τζόνσον

Μισέλ: Δεν θα συζητήσουμε για τη Βρετανία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενημέρωσε την Τετάρτη για την ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου, και ανέφερε συγκεκριμένα ότι “δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία. Η Πρόεδρος της Επιτροπής θα μας ενημερώσει για την κατάσταση”. Είναι πάντως βέβαιο ότι στο περιθώριο της Συνόδου θα συζητηθεί οπωσδήποτε το ζήτημα του Brexit, με το ενδεχόμενο της εξόδου της Βρετανίας από την Ένωση χωρίς συμφωνία την 1η Ιανουαρίου να είναι πλέον το πιθανότερο ενδεχόμενο.