Από το Kappa Newsdesk
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω της “εμπλοκής της σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις” στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και για την “κλιμάκωση της ρητορικής της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαίους ηγέτες”.
“Η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές ενέργειες”
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναφέρεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις μονομερείς και προκλητικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Συμβούλιο “λαμβάνει υπόψη” την απόσυρση του Όρουτς Ρέις και “επιμένει να υπάρχει διαρκής αποκλιμάκωση, ώστε να επιτραπεί η σύντομη έναρξη και ομαλή συνέχιση απευθείας διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκίας”.
Επιπλέον καταχωρήσεις στη λίστα των κυρώσεων
Το Συμβούλιο αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 1-2 Οκτωβρίου, “η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, όπως και στη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”, και σε αυτό το πλαίσιο:
- καλεί το Συμβούλιο Υπουργών να υιοθετήσει νέες καταχωρήσεις βάσει της απόφασης της 11ης Νοεμβρίου 2019 που αφορούν περιοριστικά μέτρα, εν όψει των αυθαίρετων γεωτρητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο
- καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν μια έκθεση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, και σε εργαλεία και εναλλακτικές για το πως πρέπει να προχωρήσουμε, συμπεριλαμβανομένης και της επέκτασης του εύρους της προαναφερθείσας απόφασης, ώστε αυτή να εξετασθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.
Καταδίκη του ανοίγματος των Βαρωσίων
Το Συμβούλιο καταδικάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις μονομερείς ενέργειες στην κατεχόμενη περιοχή και καλεί σε πλήρη σεβασμό των αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υποστηρίζεται επίσης η γρήγορη επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και και παραμένει απολύτως δεσμευμένο σε μια συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία”.
“Στρατηγικό ενδιαφέρον για συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση”
Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου “επαναβεβαιώνεται το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια συνεργατική και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Η πρόταση για μια θετική ατζέντα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα να προωθήσει μια ειλικρινή εταιρική σχέση με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της και να επιλύσει τις διαφορές μέσα από διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου”. Το Συμβούλιο τονίζει επίσης την ανάγκη διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Προστίθεται επίσης ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και στις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία και θα συνεχίσει να συνεργάζεται για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη της και την αύξηση των προσπαθειών για τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών.
“Πολυμερής” διάσκεψη και συντονισμός με τις ΗΠΑ
Το Συμβούλιο ζητά επίσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης να προωθήσει την πρόταση για τη συγκρότηση μιας “πολυμερούς” διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώνει επίσης πως η Ένωση θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείας για τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κυβέρνηση: “Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά”
Αντιδρώντας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πως “η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά”.