Στοχευμένες κυρώσεις στην Τουρκία από Τραμπ και Πομπέο

Από το Kappa Newsdesk

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενέκριναν τη Δευτέρα την ενεργοποίηση κυρώσεων στην Τουρκία, λόγω παραβίασης του νόμου CAATSA από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα. Οι κυρώσεις στοχεύουν την τουρκική Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB, Savunma Sanayii Başkanlığı), που αποτελεί τον βασικό κρατικό οργανισμό αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, όπως επίσης και τέσσερα πρόσωπα της διοίκησης του οργανισμού.

Με την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης, η Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών αποκλείεται από τις εξαγωγές αμερικανικών αμυντικών συστημάτων και απειλούνται με κυρώσεις οι Τράπεζες και χρηματοοικονομικοί οργανισμοί που χορηγούν πιστώσεις στον συγκεκριμένο οργανισμό. Παράλληλα δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του Τούρκου Υφυπουργού Άμυνας και Προέδρου της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ, του Αντιπροέδρου Φαρούκ Γιγίτ, του επικεφαλής της Διεύθυνσης Αεράμυνας και Διαστήματος Σερχάτ Γκένσογλου και του διευθυντή περιφερειακών αεραμυντικών συστημάτων Μουσταφά Άλπερ Ντενίζ, όπως επίσης αίρεται η χορήγηση βίζας.

Στόχος η αμυντική βιομηχανία

Η απόφαση του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται πως έχει σαφή στόχο την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς απέφυγαν τις κυρώσεις οι τουρκικές Τράπεζες και ο τουρκικός χρηματοοικονομικός κλάδος. Σύμφωνα με αμερικανική πηγή που μίλησε στους Financial Times, “οι κυρώσεις σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αποφευχθεί να πληγούν οι εκτεταμένοι στρατιωτικοί δεσμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία”. Ο επικεφαλής του γραφείου Άγκυρας του αμερικανικού think tank US Marshall Fund Οζγκούρ Ουνλουχισαρτσικλί δήλωσε πως “οι κυρώσεις βρίσκονται στην πλέον ελαφριά πλευρά των επιλογών” σε σχέση με τις κυρώσεις που είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, και “απάλλαξε από την ασάφεια τον τουρκικό χρηματοοικονομικό κλάδο”. Όσον αφορά όμως την τουρκική αμυντική βιομηχανία, η απόφαση των ΗΠΑ είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις, καθώς “ευρωπαϊκά κράτη και αμυντικές βιομηχανίες ενδέχεται να διστάσουν να συνεργαστούν με την SSB”, δήλωσε ο Τούρκος αναλυτής αμυντικών θεμάτων Αρντά Μεβλούτογλου.

Η SSB εκτός από βασικός κρατικός εισαγωγέας αμυντικών συστημάτων της Τουρκίας, αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα ανάπτυξης εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και έχει σε εξέλιξη πάνω από 600 βιομηχανικά projects, είτε αποκλειστικά τουρκικής εξέλιξης και παραγωγής, είτε μέσω κοινοπραξιών με τρίτα κράτη και διεθνείς αμυντικές βιομηχανίες. Ο επικεφαλής του οργανισμού και Υφυπουργός Άμυνας Ισμαήλ Ντεμίρ είναι καθηγητής μηχανολογίας αεροσκαφών με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και προϋπηρεσία στην πολιτική αεροπορία, ενώ διορίστηκε Πρόεδρος της SSB το 2014.

Πομπέο: Είχαμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία τι συνεπάγεται η προμήθεια των S-400

Στην ανακοίνωση του ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρει πως “τα σημερινά μέτρα δεν στοχεύουν στην υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ή της πολεμικής ετοιμότητας της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου συμμάχου ή εταίρου των ΗΠΑ, αλλά έχουν στόχο να επιφέρουν κόστος στη Ρωσία, σε απάντηση του μεγάλου εύρους εχθρικών δραστηριοτήτων”.

Προσθέτει όμως, πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδο και επανειλημμένα, πως η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στο Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τον έλεγχο του S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας και την επικείμενη αποβολή της από την παγκόσμια συνεργασία του μαχητικού F-35 Joint Strike Fighter”. Και καταλήγει καλώντας την Τουρκία “να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα των S-400 σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ”, προσθέτοντας πως “η Τουρκία είναι ένας άξιος σύμμαχος και ένας σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ για την περιφερειακή ασφάλεια, και επιδιώκουμε τη συνέχιση της εδώ και δεκαετίες ιστορία παραγωγικής συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο, με την απομάκρυνση όσο το δυνατόν γρηγορότερα του εμποδίου της κατοχής των S-400”.

Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: Καταδικάζουμε την απολύτως παράλογη απόφαση των ΗΠΑ

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε “την απολύτως παράλογη απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή μονομερών κυρώσεων” και ανέφερε πως η προμήθεια και η χρήση των S-400 δεν επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων. “Η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτής της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας και θα ανταποδώσει με τρόπο και χρόνο που θα κρίνει σκόπιμο. Η Τουρκία δεν θα αποφύγει ποτέ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας. Με αυτήν την κατανόηση, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την άδικη απόφαση, όπως αυτή ανακοινώθηκε σήμερα, και να διορθώσουν αυτό το σοβαρό λάθος το συντομότερο δυνατόν, και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας”.

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τις κυρώσεις

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας πως “Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).”