“Η ώρα της αλήθειας” για το Brexit

Από το Kappa Newsdesk

“Λίγες ώρες” μόνο απομένουν μέχρι να λήξουν τα χρονικά περιθώρια για να υπάρξει συμφωνία με τη Βρετανία για την εταιρική σχέση μετά την 1η Ιανουαρίου, δήλωσε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ και πρόσθεσε πως “υπάρχει η δυνατότητα για συμφωνία αλλά ο δρόμος είναι πολύ στενός”.

Οι επικεφαλής των ευρωομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσαν την Πέμπτη διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής για να έχουν παραλάβει οριστικό κείμενο συμφωνίας, ώστε να έχουν το χρόνο να μελετήσουν τις εκατοντάδες σελίδες των όρων και των διατάξεων της συμφωνίας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει συμφωνία με προσωρινή εφαρμογή μετά την 1η Ιανουαρίου και να εκκρεμεί η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην αποδεκτή από τη βρετανική Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων μια τέτοια διαδικασία.

Σύγκρουση για τα δικαιώματα αλιείας

Και ενώ έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και αρχική συμφωνία σε πολλούς τομείς των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των δικαιωμάτων αλιείας στη βρετανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελεί αυτήν τη στιγμή το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας. Η αλιεία αποτελεί πολύ μικρό μέρος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας και αγγίζει το πολύ το 0,15%, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα, καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι αλιείς από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και άλλες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη βρετανική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εντός της οποίας αλίευαν εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια βάσει συγκεκριμένων ποσοστώσεων.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απόλυτα το κυριαρχικό δικαίωμα της Βρετανίας να θέλει να ελέγχει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της ως κυρίαρχο κράτος. “Εάν όμως μετά από μια κρίσιμη περίοδο προσαρμογής που κρίνεται απαραίτητη, θελήσει τότε το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει την πρόσβαση σε αυτά τα ύδατα για τους Ευρωπαίους αλιείς, ανά πάσα στιγμή, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να διατηρήσει το κυρίαρχο δικαίωμά της να αντιδράσει ή να αντισταθμίσει την προσαρμογή των συνθηκών για τα [βρετανικά] προϊόντα, και ιδίως τα αλιευτικά προϊόντα, στην Ενιαία Αγορά”. Και πρόσθεσε ο Μπαρνιέ λέγοντας “προσωπικά, δεν νομίζω ότι θα ήταν δίκαιο, ή αποδεκτό, από τη στιγμή που δεν θα επιτραπεί στους Ευρωπαίους αλιείς στο μέλλον, μετά από τη μεταβατική περίοδο, να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ύδατα, να παραμείνει σταθερό το υπόλοιπο της συμφωνίας, ειδικά για τα δικαιώματα εταιρειών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δίκαιο, δεν θα ήταν ειλικρινές”.

Οι διαπραγματεύσεις επιβαρύνονται και από το γεγονός της ασθένειας από Covid-19 του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τηρεί σκληρή γραμμή στο ζήτημα της αλιείας και έχει απειλήσει με ασύντακτο Brexit. Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, ο Γάλλος Πρόεδρος ταλαιπωρείται από έντονο βήχα και κόπωση και έφυγε το πρωί της Παρασκευής από το προεδρικό μέγαρο για να αναπαυθεί στην οικία του.

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία

Προηγουμένως ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς πως συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία και το πως θα λειτουργήσει στην αποκεντρωμένη αυτή περιφέρεια της Βρετανία το ειδικό καθεστώς μεταφοράς προϊόντων, ζώων και υπηρεσιών, ώστε να μην χρειαστεί η δημιουργία συνοριακών σταθμών και ελέγχων, οι οποίοι καταργήθηκαν με τη συμφωνία εθνικής συμφιλίωσης της “Μεγάλης Παρασκευής” to 1998.