Δένδιας: Μένει να φανεί αν είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Άγκυρας για τις διερευνητικές

Από το Kappa Newsdesk

Η Ελλάδα θα προσέλθει με “ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση” στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, “οψέποτε αυτές εκκινήσουν”, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέρεται επίσης στη συνέντευξή του στις προοπτικές των ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, την επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη σύνταξη του συνυποσχετικού με την Αλβανία για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής, όπως και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια.

“Αν οι προθέσεις της Άγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί”

Αναφερόμενος στον επικείμενο 61ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως η Ελλάδα προετοιμάζεται “για όλα τα σενάρια” ως προς την έκβαση των συνομιλιών και η η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με “ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση”, οψέποτε εκκινήσουν οι συνομιλίες, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος για τον χρόνο έναρξης των συνομιλιών. Ο Έλληνας Υπουργός τόνισε πάντως πως η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. “Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς την διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών”, ανέφερε.

Ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε “προβληματισμένος”, και πως “μένει να φανεί” αν οι προθέσεις είναι ειλικρινείς. “Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών. Και αντίστοιχα, η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην Ευρωπαϊκή Ένταξη. Αλλά βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

“Να αυξηθεί το αποτύπωμα της αμερικανικής παρουσίας”

Τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στην επικαιροποίηση και επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τονίζει στη συνέντευξή του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. “Σκοπός μας είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την προσαρμογή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ούτως ώστε αφενός να υπάρξει μια ιδιαίτερα μακροπρόθεσμη προοπτική -να μην χρειάζεται ανανέωση κάθε χρόνο- και αφετέρου να αυξηθεί το αποτύπωμα της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, σε περιοχές που καταδεικνύουν τη στρατηγική σημασία της χώρας μας”, αναφέρει ο Νίκος Δένδιας και προσθέτει πως “η αμερικανική παρουσία δεν συνίσταται σε δημιουργία βασεων ψυχροπολεμικής εποχής και λογικής. Θα είναι ευέλικτη και προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα. Και θα ενισχύει τη γεωπολιτική σημασία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Ένα πράγμα που θεωρώ χρήσιμο είναι μια έντονη και διαρκής παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.”

“Μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία η υπογραφή του συνυποσχετικού”

Για το ζήτημα της σύνταξης συνυποσχετικού με την Αλβανία για την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει πως “οι αρμόδιες τεχνικές ομάδες συνεχίζουν το έργο τους. Στόχος είναι το συνυποσχετικό να υπογραφεί και να υποβληθεί το συντομότερο εφικτό, εικάζω μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία τον Απρίλιο”. Υπενθυμίζει ότι το σύνολο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων υποστηρίζει ότι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. “Αυτό ακριβώς λέμε και στους Τούρκους συνομιλητές μας”, σημειώνει. Προσθέτει δε ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. “Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Αλβανία είχε κάνει το ίδιο πριν 30 χρόνια. Και άρα καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να αντιταχθεί στο δικαίωμα αυτό ή – προσθέτω – ακόμα περισσότερο να απειλεί με πόλεμο”.

“Δεν μπορώ να εκφράσω αισιοδοξία” για το Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό ζήτημα, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι δε μπορεί να είναι ασιόδοξος, καθώς “η ρητορική προερχόμενη από Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, δεν είναι ενθαρρυντική”. Πάντως επισημαίνει ότι η Αθήνα, πάντα σε απόλυτο συντονισμό με την Λευκωσία, θα συμμετάσχει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη εφόσον τη συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και υπενθυμίζει ότι η θέση μας “είναι γνωστή και σταθερή, δηλαδή Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Κοινοτικού κεκτημένου”.