Από το Kappa Newsdesk
Ερρίφθη ο κύβος τελικά για την πολυσυζητημένη έναρξη του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και συμφωνήθηκε ανάμεσα στις πλευρές ότι θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου και θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό ανακοινώθηκε ταυτόχρονα το απόγευμα της Δευτέρας από τα δυο Υπουργεία Εξωτερικών στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη.
Τσαβούσογλου: Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές, η ατζέντα είναι γνωστή
Είχε προηγηθεί το πρωί της Δευτέρας δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία καλεί επίσημα την Ελλάδα στον νέο γύρο των συνομιλιών. “Σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί. Μας έλεγαν πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές όσο το Όρουτς Ρέις βρίσκεται στην περιοχή. Το πλοίο έφυγε από εκεί και για περίπου έξι μήνες θα κάνει έρευνες σε άλλη περιοχή. Έτσι η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιολογία. Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Όσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Έχουν γίνει 60 συναντήσεις και είδα κι εγώ, υπάρχουν 5.000 σελίδες εγγράφων και υπήρξε προσέγγιση σε θέματα. Όμως όταν στην εξουσία ήρθε η κυβέρνηση Τσίπρα το 2016 δεν ήθελε να συνεχίσει τις συναντήσεις αυτές”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.
Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε εκεί που σταματήσουμε τον Μάρτιο του 2016
Ερωτηθείς για το θέμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβώνα απάντησε:
Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έχει δώσει το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που δεν είναι άλλες από το να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή ελπίζω πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορήθηκα και εγώ τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου όσο συνομιλούσα με τον φίλο Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.
Κοιτάξτε, η διαδικασία εδώ είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Εξ όσων γνωρίζω οι γενικοί γραμματείς των Υπουργείων Εξωτερικών έρχονται σε μια επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή ανακοινώνεται από κοινού από τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών. Εξ όσων γνωρίζω αυτό ακόμα δεν έχει γίνει, όταν με το καλό γίνει θα μπορούμε και εμείς να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει δια του Υπουργού Εξωτερικών τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές.
Από εκεί και πέρα θα είναι ένα σίγουρα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια. Και νομίζω ότι αυτό είναι τελικά αυτό το οποίο θα κριθεί και από την έκθεση του κυρίου Borrell η οποία θα μας παρουσιαστεί τον Μάρτιο.
Κόστα: Αμφισβήτηση της κυριαρχίας οποιουδήποτε κράτους-μέλους σημαίνει αμφισβήτηση της κυριαρχίας ολόκληρης της ΕΕ
Την ισχυρή στήριξη της Πορτογαλίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ως προς τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας προς αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας εξέφρασε ο Αντόνιο Κόστα, αλλά παράλληλα υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα υπάρξει προσπάθεια να υπάρξει μια “νέα ατζέντα, μια νέα σχέση με την Τουρκία”.
Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός είπε συγκεκριμένα:
Είτε η Πορτογαλία ιδιαίτερα, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει μία ξεκάθαρη άποψη, την πλήρη αλληλεγγύη τους τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητα των δύο αυτών χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους – μέλους, τίθεται υπό αμφισβήτηση και η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για το Συμβούλιο του Μαρτίου τώρα, θα έχουμε στην ημερήσια διάταξη μία συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες είχα διάφορες επαφές. Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε επίσης επαφές με την Τουρκική πλευρά, με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Συζητήσαμε αυτό το ζήτημα και εδώ στη διμερή μας συζήτηση. Και φυσικά αυτό που εμείς θέλουμε και επιθυμούμε, είναι πέρα από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι εφικτό εν τέλει να βρούμε και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης.
Είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους γείτονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας συνδέουν οικονομικοί δεσμοί, κοινωνικοί δεσμοί πάρα πολύ ισχυροί. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη τουρκική κοινότητα που ζει και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό θα προσπαθήσουμε να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και εν τέλει να φτάσουμε το Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι με τις προτάσεις που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά να μπορούμε να έχουμε μια νέα ατζέντα, να έχουμε μια νέα σχέση με την Τουρκία χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη-Κόστα: