Από το Kappa Newsdesk
Νέα φραστική επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα προσπάθησε να πείσει για μια ακόμη φορά ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί διαρκώς με επανειλημμένες Navtex και προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη συμμετοχή της στην Ένωση για να επιβάλει τις “ακραίες” της θέσεις.
Ο Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκαν τους Ευρωπαίους πρέσβεις, μεταξύ των οποίων και τον πρέσβη της Ελλάδας Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση, στο Μέγαρο Çankaya στην Άγκυρα για να τους μιλήσουν για τα σχέδια της τουρκικής Κυβέρνησης για επαναπροσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην αρχή για την “ανάγκη να γυρίσουμε μια καινούργια σελίδα” στις ευρωτουρκικές σχέσεις, απείλησε όμως πως ενδεχόμενη επανάληψη της στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου από την Ένωση θα προκαλέσει νέες τουρκικές προκλήσεις. “Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε”.
“Δεν απαιτούμε τίποτε που δεν είναι δικό μας στην Ανατολική Μεσόγειο”
Το Τούρκος Πρόεδρος αφού ανέφερε τις ενέργειες της Κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε πως ελπίζει πως το 2021 “θα είναι μια χρονιά στην οποία θα ξεκινήσει η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Πρόσθεσε όμως πως “το 2020 ήταν “δυστυχώς δύσκολο όσον αφορά τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Την περίοδο που αφήσαμε πίσω, είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά δυσάρεστα ζητήματα, τα περισσότερα από τα οποία δημιουργήθηκαν τεχνητά. Ορισμένα κράτη-μέλη προσπάθησαν να επιλύσουν τα διμερή τους προβλήματα με την Τουρκία μέσα από τους διαδρόμους της ΕΕ. Η ατζέντα Τουρκίας-ΕΕ υπονομεύθηκε με το πρόσχημα της ενωσιακής αλληλεγγύης. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θέτει σε ομηρία τους μακροχρόνιους δεσμούς μας, αλλά υπονομεύει επίσης και τη δυνατότητα της Ένωσης να αποτελεί μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη. Τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου ξεχωρίζουν ως το πιο εμφανές παράδειγμα αυτής της στάσης, την οποία περιγράφουμε ως στρατηγική τύφλωση. Η Τουρκία αντιμετώπισε μια σοβαρή αδικία όσον αφορά και τα δύο ζητήματα. Η Τουρκία, ωστόσο, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.”
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε λέγοντας πως η Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με τα έργα που έχουμε υλοποιήσει μέχρι τώρα. “Δεν απαιτούμε τίποτα που δεν είναι δικό μας δικαίωμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εργαζόμαστε για την προστασία των νομίμων συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας σχετικά με τους πόρους των υδρογονανθράκων της περιοχής. Αντιτασσόμαστε σε πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να περιορίσουν τη χώρα μας στις ακτές της πάνω από μαξιμαλιστικούς χάρτες που δεν έχουν καμία εγκυρότητα”.
“Να μετατρέψουμε τη Μεσόγειο από έναν χώρο ανταγωνισμού σε μια λεκάνη συνεργασίας”
Και συνέχισε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Πρέπει τώρα να γίνει κατανοητό ότι οι εξισώσεις στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν μπορούν να αποφέρουν μια Pax Mediterranea”, αναφερόμενος εμμέσως στις προτάσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. “Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, της συνεργασίας, της δικαιοσύνης και της δικαιοσύνης στη Μεσόγειο, όχι της έντασης. Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που δεν χωρίζει, αλλά μας ενώνει και μας φέρνει πιο κοντά ο ένας στον άλλο και ενισχύει τη συνεργασία μας, και πρέπει να είναι έτσι. Η Μεσόγειος είναι το κοινό σπίτι μας και η στέγη της μεγάλης οικογένειάς μας, μαζί με όλες τις χώρες της, από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Τυνησία έως την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, και όλους τους ανθρώπους της. Πρέπει να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο από έναν χώρο ανταγωνισμού σε μια λεκάνη συνεργασίας που εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας. Πιστεύουμε ότι η διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία προωθείται να διεξαχθεί διαδικτυακά, θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό.”
“Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβάσεις και τις εντάσεις”
Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα χρησιμοποιεί τις Navtex ως παράγοντα έντασης, ενώ χρησιμοποιεί μόνο το 10% από αυτές και πρόσθεσε: “Καλούμε την Ελλάδα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και ιδίως τις παράνομες δραστηριότητές της σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου με τη γειτονική μας Ελλάδα, θα δρομολογήσουν μια νέα εποχή”.
“Πρέπει να συζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις στην Κύπρο”
Ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, ζητώντας για ακόμη μια φορά να υπάρξει λύση που θα αποκλίνει από τη διζωνική δικοινοτική οσμοσπονδία. “Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις μακρές διαπραγματεύσεις διάρκειας μισού αιώνα έχουν καταδείξει ότι άλλες λύσεις πέραν από το μοντέλο των δύο κρατών δεν θα παράξουν αποτέλεσμα. Αντί να μιλάμε ξανά και ξανά για αποτυχημένα μοντέλα στην Κύπρο, πρέπει να συζητήσουμε για νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις”.
“Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον στόχο της πλήρους ένταξης”
Στη συνέχεια ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε: “Μοιραζόμαστε μια κοινή γεωγραφία εδώ και χίλια χρόνια. Όπως δεν είναι δυνατή η ανάγνωση της τουρκικής ιστορίας χωρίς την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ευρωπαϊκή ιστορία χωρίς την Τουρκία. Εμείς ως έθνος οραματίζουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Σε αυτό το πνεύμα, αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον τελικό μας στόχο που είναι η πλήρης ένταξη, παρ’ όλα τα διπλά μέτρα και σταθμά και τις αδικίες που έχουμε αντιμετωπίσει σε αυτήν τη διαδικασία”.
“Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2002, είπα «Κριτήρια της Κοπεγχάγης, αν χρειαστεί Κριτήρια της Άγκυρας, εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο μας». Στην πράξη, τα τελευταία 18 χρόνια, έχουμε κάνει ιστορικά βήματα για να επεκτείνουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας, πιστοί σε αυτήν την υπόσχεση. Αλλάξαμε τα δύο τρίτα του Συντάγματός μας και έχουμε αφαιρέσει σε μεγάλο βαθμό τα ίχνη των περιόδων που είχαμε πραξικοπήματα”. “Έχουμε κάνει μια σιωπηλή επανάσταση στη χώρα μας”, τόνισε ο Ερντογάν.
“Τρομοκράτες-μέλη της FETÖ συνεχίζουν ανενόχλητοι τη ζωή τους στην Ευρώπη”
Ο Ερντογάν είπε επίσης πως ότι η Τουρκία δεν είδε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που περίμενε από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και συνέχισε λέγοντας: “Οι τρομοκράτες-μέλη της FETÖ, που δολοφόνησαν 251 πολίτες μας το βράδυ του πραξικοπήματος, συνεχίζουν τη ζωή τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να υποβάλονται σε διώξεις. Επιπλέον, τα μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης [ΣΣ: το PKK] είναι σε θέση να διεξάγουν τις λεγόμενες διαμαρτυρίες που στοχεύουν εμένα προσωπικά, αλλά και το έθνος και η χώρα μας στη μέση της Ευρώπης. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι τρομοκράτες να ανοίξουν πόρτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μπορούν να περιφέρονται εκεί άνετα;” Αυτή η εικόνα είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η πίστη του τουρκικού λαού στην ΕΕ και τις ευρωπαϊκές αξίες έχει υποχωρήσει, είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν και συνέχισε: “Τα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ισλαμοφοβία και ο πολιτιστικός ρατσισμός τροφοδότησαν περαιτέρω αυτήν την αρνητική αντίληψη. Η ισλαμοφοβία απειλεί την ασφάλεια σχεδόν 6 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη, καθώς και τις ευρωπαϊκές αξίες, και μετατρέπεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα.
“Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με την ΕΕ”
“Ακριβώς όπως η 60ετής διαδικασία ένταξης της χώρας μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς, εάν η ΕΕ δεχθεί την Τουρκία ως ένα πλήρες μέλος θα είναι μια υπαρξιακή επιλογή όσον αφορά το μέλλον της Ένωσης. Η αβεβαιότητα που έχει αυξηθεί με το Brexit θα εξαφανιστεί όταν η Τουρκία πάρει τη θέση που της αρμόζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εμείς ως χώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με μακροπρόθεσμη προοπτική και να επαναφέρουμε τις σχέσεις μας σε καλό δρόμο. Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας να έχουν την ίδια βούληση.”
“Η ΕΕ δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό”
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν έχει εκπληρώσεις τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό και είπε: “Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε 5 εκατομμύρια ανθρώπους εντός της επικράτειάς μας, οι οποίοι έχουν ανάγκη” και πρόσθεσε πως η ΕΕ “δεν εκπλήρωσε ακόμη και τη δέσμευσή της να αποδώσει 3 συν 3 δισεκατομμύρια ευρώ για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία. Η Τουρκία ωστόσο είναι έτοιμη να δείξει ξανά την ίδια βούληση για την από κοινού διαχείριση της μετανάστευσης. Η επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, η κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες και η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αποτελούν επίσης μέρος της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου [του 2016]. Η κατάργηση των θεωρήσεων ήταν στην πραγματικότητα μια υπόσχεση που θα έπρεπε να είχε τηρηθεί μέχρι το τέλος του 2014, όχι το 2020, αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Το 2020 έληξε και είμαστε στο 2021”, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
“Εάν δεν είχαμε αγωνιστεί κατά του Χάφταρ θα είχε καταρρεύσει η νόμιμη Κυβέρνησης της Λιβύης”
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στις επεμβάσεις της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, ισχυριζόμενος πως η χώρα του μάχεται κατά της τρομοκρατίας, του Ισλαμικού Κράτους και του PKK/YPG, χωρίς να έχει τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και ακόμη και των ΗΠΑ, οι οποίες “παρότι είναι χώρες του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, δεν συμπαραστάθηκαν στον αγώνα της Τουρκίας. Εμείς ως χώρα του ΝΑΤΟ πολεμήσαμε, πολεμάμε και θα πολεμάμε εναντίον τους. Χωρίς καθυστέρηση.”
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι δεν τηρήθηκαν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου κατά του Στρατάρχη Χαφτάρ. “Επιτρέψτε μου να το πω πολύ ξεκάθαρα, αν δεν είχαμε αγωνιστεί ενάντια σε αυτόν τον πραξικοπηματία τον Χαφτάρ, η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας εκεί, η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, θα είχε καταστραφεί. Η παρουσία μας εκεί έχει παρατείνει τη ζωή της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως η υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας απέτρεψε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Η πρωτοβουλία μας άνοιξε το δρόμο για την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, με επικεφαλής τον ΟΗΕ.”
“Τα συμφέροντα της ΕΕ και της Τουρκίας συμπίπτουν”
Και κατέληξε ο Τούρκος ηγέτης: “Εάν αυτά τα ζητήματα εξεταστούν μέσα από μια αντικειμενική και στρατηγική προοπτική, θα διαπιστωθεί ότι τα συμφέροντα της ΕΕ και της Τουρκίας συμπίπτουν. Είναι στα χέρια μας να κάνουμε το 2021 ως επιτυχημένη χρονιά όσον αφορά τους δεσμούς ΕΕ-Τουρκίας. Έχω της πεποίθηση ότι μπορούμε να το επιτύχουμε εάν ενεργήσουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική αντί με προκαταλήψεις και φόβους.”